NVC-inspirerat fynd om närhet i en bokhylla nära mig

Av | maj 22, 2016

bok”Välbehag för dig och mig”, har befunnit sig i min bokhylla i runt tjugo år. Inte i samma bokhylla, men den överlevde den stora utrensningen för fem år sedan. Då jag hade utmätta hyllmetrar till förfogande i ny liten lägenhet och var tvungen, trots att det smärtade gruvligt, att rensa bort mängder av skönlitteratur och faktaböcker om personlig utveckling. Denna bok av Jennifer Louden blev kvar. När jag läst en del i den under dagen, förstår jag varför.

Även om jag inte hört talas om Nonviolent Communication när jag läste den förra gången, genomsyras hela boken av förhållningssättet som ligger till grunden för NVC. Tankar om respekt, vikten av att lyssna på sina och andras behov, att inte värdera eller döma och mycket mer.

Jag påmindes om boken för ett tag sedan när någon som jag glömt nämnde den i en artikel. Boken handlar främst om hur du får större närhet i din parrelation. Många handfasta och väldigt kloka råd. Det som slår mig är hur många jag själv använder mig av när jag träffar par med problem i samtal. Utan att komma ihåg varifrån jag snappat upp det. Kanske ur just denna för många år sedan.

Jennifer pratar bland annat om själslig beröring i sex steg,som grunden till att ge förhållandet näring.

  • Välj rätt tid och plats. (Inte trötta eller splittrade)
  • Se till att tala om samma sak
  • Börja med att berätta något du uppskattar hos din partner
  • Säg det du har att säga. Den andre lyssnar utan att avbryta och med full uppmärksamhet
  • En stor kram (eller kyss om man så vill)

En annan gång är det partnerns tur att bli lyssnad på. Tid för varandra, att visa att man bryr sig om den andre och är beredd att lyssna och hjälpas åt är avgörande faktorer för att få ett tillfredställande samliv.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *