Allt det du måste

I Allt det du måste anpassar Mia sig till allt och alla tills det en dag brister. Hon tvingas att stanna upp, skärskåda sitt liv för att så småningom inse att det finns bara en sak hon egentligen måste.

Röster om boken:

Författaren Eva Swedenmark skriver på framsidan: ”En inträngande psykologisk roman om hur instängdhet i egna rädslor och krav förbyts i insikter som leder till inre och yttre frihet.”

Den senaste recensionen kommer från Instagram i februari 2022 av Sofia på Sofias_books:

”Allt det du måste” är den första boken i Sylvia Lidén Nordlunds trilogi om förskolläraren Mia. Det här är en bok som berör och väcker känslor. Den känns verklighetstrogen och man kan lätt identifiera sig med Mia.

Jag lider verkligen med Mia när hon blir mobbad och utfryst av sina kollegor och dessutom har en man som är självcentrerad och tar henne för given. När det dessutom visar sig att hennes 12-åriga dotter har problem i skolan blir det för mycket för Mia och hon blir sjukskriven för utmattningssyndrom.
Hennes vän Serena ger henne en matlagningskurs och en bok med visdomsord i present. Det blir ljuspunkterna i hennes liv. Ett liv som hon förstår måste få en ändring för att hon ska komma vidare i livet.

Boken är både fängslade och välskriven. Jag är glad att jag har de två andra böckerna här hemma för jag vill veta hur det kommer gå framöver för Mia, både på jobbet och på hemmaplan.”

Fler recensioner:

Lexiebookish: ”Detta var en bra bok med en huvudkaraktär som har bland annat ångest utan att direkt förstå det vilket många kanske kan relatera till. Berättelsen flyter på bra genom läsningens gång vilket gör att boken är lätt att läsa och då kan det gå i ett svep sen var boken helt plötsligt slut.
Något jag gillar med boken är att den har en del psykologiska inslag i sig och att vi får följa med på Mias resa genom hela boken vilket kan vara inspirerande.
Jag rekommenderar denna bok till er som gillar skönlitterär böcker som innehåller psykologiska resor eller till er som är nyfikna på den typen av böcker 🙂

Lästips Betyg 5 av 5 ” … författarinnan fångade mig med all det som händer i Mias liv kan jag många gånger om känna igen. Jag hade svårt att lägga ner mig boken och jag väntar med spänning om eller när det kommer en uppföljare av den här boken.”

Älskar att läsa Instagram ”Detta är första boken av tre om förskolläraren Mia. Jag kom väldigt snabbt in i handlingen och lärde känna både Mia, hennes familj och arbetskamrater. Jag drogs med och blev både engagerad och ledsen för hur Mia blir behandlad. Ville bara läsa vidare och se hur det löste sig…..
Rekommenderar verkligen boken, den är spännande och fängslande !!! Och eftertänksam, något som behövs emellanåt!”

Boktokdelux Instagram ”Skönt att läsa en bok som är som tagen ur riktiga livet med ren skär ångest, vardagliga problem och livsavgörande beslut. Jag känner med Mia varenda gång ångesten kommer smygandes, när maken är en besserwisser och när dottern smäller i dörrarna. Sylvia lyckas verkligen förmedla känslor och rädslor i sin bok. Dem smittar av sig på mig omedelbart. En välskriven, lättläst roman som känns väldigt ”utbildande” och informativ. Man rycks snabbt med i boken och vill veta allt om problemen Mia har. Jag börjat spåna på lösningar och hur hon ska handla näst för att allt ska ordna sig. Ett rejält cliffhanger slut- så se till att, som jag, ha bok nummer två- Om du bara vågar, väntades på tur! Satte igång med den andra boken i samma stund jag slog ihop pärmarna på den första- och det får vi väl ändå se som ett gott betyg?”

Frölids bokhylla ”Känslan av att inte räcka till känner mer än väl igen mig i och som jag och många med mig inte reflekterar så mycket över. Allt ska ju göras och om inte jag gör det så blir det inte gjort. Om vi istället försöker släppa lite måsten och sänka kraven och fokusera på att andas och leva, inte bara överleva, så blir vardagen mycket lättare att ta sig igenom. Tror jag. Men det är lättare sagt än gjort- jag vet. En bra bok som ger mig mycket att tänka på, för egen del.”

Helens boktips Instagram Betyg 4 av 5 ”En lättläst bok som går fort att läsa. Mycket igenkänning eftersom jag själv jobbar i förskolan precis som Mia. Är spännande att följa Mias liv. Berättelsen har ett lagom drev hela tiden. Tycker om sättet boken är skriven på, även om ämnena som tas upp är tunga så tar jag till mig det på ett lättsamt sätt. Och man får egna funderingar kring livet. Och jag börjar direkt med nästa del i trilogin. Boken får ???? av 5 i betyg.”

Vargnatts bokhylla ” Det känns som att det är en berättelse skriven med värme, som att författaren verkligen bryr sig om Mia och vad som händer med henne. Och tack vare att jag kan känna igen mig på vissa punkter så gör jag det också … Trots att den tar upp en del jobbiga känslor och situationer så känns den hela tiden luftig och lätt att läsa”

EnligtO Betyg 4 av 5, recension på bloggen och betyg på goodreads.se ”För den som själv befinner sig i en jobbig situation på jobbet kan det vara skönt att få råd i bokform. Författaren planerar en trilogi om Mia och jag läser gärna vidare.”

Jennies Boklista Betyg 4 av 5 ”Stark, gripande & insiktsfull!”

Boklysten ”Den väcker en hel del funderingar om saker som nog många borde reflektera mer över. Allt det man känner ska göras, måste faktiskt inte göras på bekostnad av ens eget välbefinnande, det man däremot måste är nog att försöka minska på kraven på sig själv, släppa lite på alla måsten. Jag ser verkligen fram emot nästa del i den här trilogin!”

Villivonkansbooks Instagram Betyg 4 av 5 ”Jag kände med Mia och ville att hon skulle stå på sig och få det bra. Boken fick mig fast direkt, läste hela boken i ett streck i natt, kunde inte släppa den förrän jag visste hur det skulle gå. Ser fram emot nästa bok om Mia, hoppas den kommer snart!

Bra Böcker Books Instagram ”Historien är lugn med vardagliga händelser, samtidigt som det händer enormt mycket i Mias inre. Men förändring tar tid och inte förrän man har landat i sina tankar och känslor kan man fysiskt ta klivet vidare – vilket författaren beskriver perfekt! ?☀️?
Detta är den första boken i en serie om tre, om Mias utveckling. Jag ser fram emot att följa Mia framöver och få se henne växa till den person hon egentligen vill vara.”

I augusti 2017 fanns jag med under Stockholms kulturkalas vid världens längsta bokbord. Dessutom träffade jag supertrevliga Tina på Bra Böcker Books och blev intervjuad till hennes bloggserie Bakom Boken. Läs intervjun HÄR.

Bokmalin Instagram Betyg 4 av 5, recension på bloggen och betyg på boktipset.se ”Mia kämpar på med att vara den “duktiga flicka” hon alltid har varit. Ställa upp. Le. Fixa. Ligga. Planera. Tills hon inte orkar mer. När såväl problemen hemma som på arbetsplatsen ökar säger kropp och knopp slutligen stopp … Boken är lättläst och får en verkligen att känna med huvudpersonen. Stundtals blir jag så frustrerad att jag önskar jag kunde hoppa in i boken och hjälpa och stötta Mia på vägen. Livet är för kort för att levas åt andra. ?Allt det du måste är första delen i en planerad trilogi. Ser fram emot att läsa fortsättningen om Mia!”

Mias bokhörna Betyg 4+ av 5 ”En riktigt bra debut om utbrändhet och konflikter på arbetet som inte reds ut, vilket gör att det eskalerar. Man kan riktigt känna Mias vånda inför att gå till jobbet. Tack och lov har hon en väninna som hon får hjälp utav och kan ventilera sin bekymmer. Däremot är Mias make helt oförstående. När jag läste den här boken blev jag mest arg, över kvinnor som måste dubbelarbeta men allra mest på Mias make.”

Enklaknep ”Det var som ett hugg i magen och en känsla som jag tror allt för många går igenom. Att vara på en plats som man älskar men ändå mår dåligt av på grund av historiken man har med personer där. Jag vill inte avslöja så mycket av boken då jag tycker att du ska läsa den.För det gav verkligen en funderare på vad göra man med sitt liv. Min värsta mardröm är att fastna i mitten av livet och ha passionen för jobbet men en kollega som motarbetar mig. Och även om man har det struligt kan man alltid ta ett aktivt beslut att göra skillnad i sitt liv, som att läsa den där boken eller gå en kurs i något.En bok för mig om att fastna och komma igen. Att äntligen ta till sig det där modet, OMG. Nu ska jag titta igenom allt det jag måste för att shit vilken stark bok.”

Annas fotnoter Betyg 4 av 5 ”Detta är en väldigt lovande debut med hög igenkänningsfaktor och som väckte många känslor. När man själv delvis befinner sig på samma plats i livet slår den an många strängar. Huvudpersonen Mia är en sådan som alltid ställer upp och gör det som man tror förväntas av en och så kallade ”duktiga flickor” finns det gott om i vår ålder! Det finns också gott om män som liknar Mias man Torbjörn, men honom blev jag stundtals så irriterad på att jag höll på att smälla av!”

Tira Tiger förlag ”Boken är mycket bra gestaltad, där alla känslor har sina kroppsliga uttryck. Det framgår att författaren är välbekant med tecknen på utmattningssyndrom och är expert i konflikthantering. Boken borde finnas i biblioteket på alla arbetsplatser som har problem med vuxenmobbning.”

Bokbesatt Betyg 4 av 5 ”Jag tyckte att boken var otroligt lättläst, med många korta kapitel och framförallt välskriven. Sylvia beskriver utbrändhet och psykisk ohälsa på ett lättförståeligt sätt och jag ser fram emot att läsa mer om Mia då jag har hört att det ska bli en trilogi. Vi får hoppas att hon växer mer som person och inte låter sig bli överkörd mer. Man vet att det är en bra bok när man blir mordisk av två av karaktärerna och hoppas att boken ska förvandlas till en kriminalroman där en äldre förskolelärare och en gift man försvinner spårlöst… Tack Sylvia för boken och en väldigt känslosam läsupplevelse!”

Systrarnaboktokiga Betyg 4 av 5 från Linda: ”De är en sån bok man tar och går ut i solen och streck läser. Den handlar om sånt man inte pratar om så mycket – utmattningssyndrom. Och mobbning på en arbetsplats. Man vill hela tiden veta hur de går för Mia och mannen på matlagningskursen. Kommer hennes man se henne och lyssna på hennes behov? Man blir så ledsen när hon blir sviken och ledsen …” och betyg 4 av 5 även från Jessica: ”En väldigt intressant och spännande bok.  Ämnet är enligt mig unikt eftersom det inte alls finns många böcker som tar upp  just  ”att må dåligt på jobbet”/utmattningssyndrom. Det finns ”rötägg”  på allas arbetsplatser och det finns även på Mias  jobb. Hon arbetar som förskollärare och är gift, och handskas med en  ilsken 12-årig dotter. Man kan känna igen sig på många olika sätt i boken. Vart väldigt paff av slutet, inte ett slut jag räknade med.”

Johannas bokhylla ”Även om jag inte jobbar inom förskola kan jag tänka mig att handlingen passar ini många fler arbetssituationer än just denna. Det är tyvärr vanligt att man inte känner sig hörd, så många idéer som aldrig får något fäste. Sylvia Liden Nordlund har skrivit om ett viktigt ämne på ett sätt som gör det enkelt att sätta sig in i Mias situation.” Johanna skriver även om boken på instagram.

Boktyckaren Instagram ”Mycket igenkänning i denna bok! Efter tre omgångar av sjukskrivning p g a utmattning förstår jag precis. Hopplösheten, odugligheten och ensamheten.
Man förstår att författaren har erfarenhet och kunskap om dessa problem samt är utbildad i konflikthantering.
En lättläst bok om en vanlig vardag, som i vissa delar berörde mig väldigt mycket. Nu vill jag läsa hur det går för Mia i uppföljaren #omdubaravågar.”

Binas Books Betyg 2,5 av 5 ”Den här boken är en påminnelse för oss alla att aktivt ta ansvar för vår egen lycka. Det är något även jag borde göra mera ofta känner jag. Men den handlar också om relationer och val i livet. Jag tyckte att boken var varm, tankeväckande och lättläst, men tyvärr så fastnade jag inte riktigt för berättelsen. Det var helt enkelt inte en bok gör mig i mitt nuvarande sinnestillstånd eller fas av livet.”

Bokprataren Betyg stark 4 av 5 ”Sylvias sätt att skriva böckerna gör att jag ibland får kalla kårar på min kropp, fast det inte är en thriller. Hon beskriver så väl de olika känslor och situationer som drabbar Mia, inblicken hon ger oss läsare i hur det kan kännas att bli utmattad och att inte själv förstå vad som händer är otroligt trovärdig och lysande. Berättelserna förs framåt i ett lugnt tempo samtidigt som det händer mycket i Mias inre.

Det här är en bok som tar upp många jobbiga känslor och situationer och ändå måste jag säga att den hela tiden är väldigt lättläst och hela berättelsen har ett fint flyt.”
Bokmalenmalin Instagram ”Lättläst sträckläsningsbok om Mia som verkligen fastnat i en kvinnofälla. Jag tycker både synd om henne och blir arg på henne. Hon är som en nutida version av Maj i Sandbergs trilogi. Jag gillar Mia och de andra karaktärerna, fast en del är riktiga ärkesvin. Men en del är heller inte som de först verkar….. Intressant att hänga med Mia när hon funderar över sig själv och sitt liv. Gillade slutet så nu ser jag fram emot att sätta tänderna i nästa bok i trilogin”
Bokmaskens Instagram ”Härlig vardagsrealism med hög igenkänningsfaktor”
 Ewa-Lotta Nanfeldt Instagram Betyg 4 av 5 ”Hennes ångest växer mer o mer över tonårsdottern skolproblem och över maken som bryr sej bara över sitt jobb. Serena kompis ger henne matlagningskurs och där hittar hon ljusning på sina problem. ?? ????av 5 möjliga
 Evas bokhylla Instagram ”Tycker det är en bok där man verkligen känner med karaktären och jag ser fram emot att läsa del två i trilogin.”
 Hanna Nordlander ”Allt det du måste verkar iallafall funka som feelgood, åtminstone på mig. Och visst känns den lite skönare än en buggkurs.”
Brijreads Instagram ”En lättläst bok som är del 1 i en trilogi om Mias historia som fick mig att fastna och reflektera på ett viktigt ämne: mobbning och utfrysning på jobbet och utmattningssyndrom. Korta kapitlen vilket gör att man vill läsa ”bara en kapitel till” och vips har man läst halva boken.”

Artikel i Allas veckotidning

Artikel i Örgryte & Härlanda Posten Länk till mitt blogginlägg eftersom länken till tidningen som finns här inte alltid fungerar från dator (artikeln finns på sidan 20).

Namnporträtt i Göteborgs-Posten För er som inte är prenumeranter finns artikel och bilder här.

Artikel i Hemmets Journal Läs den här.

Ljudboken släpptes i januari 2018 av fina Word Audio Publishing International som kontaktade mig efter att ha läst en av ovanstående bloggrecensioner. Så otroligt häftigt att höra sin egen berättelse läsas upp av duktiga skådespelaren Janna Eriksson. Jag är också glad över nya omslaget av Maria Borgelöv, som jag  var en aning nervös inför eftersom jag gillar bokomslaget så mycket. Men det hade jag alltså inte behövt.  I skrivande stund har boken passerat 1000 betyg bara på Storytel: 1031 med snittet 3,6!

Länk till boken på Storytel

Länk till mitt gästblogginlägg på Storytel

Erikas bokhylla Instagram Betyg 4 av 5 ”Jag tycker om när huvudpersonen är omtänksam mot sin omgivning och har hjärtat på rätta stället, och det är precis så jag vill beskriva Mia. Hon är en kvinna som närmar sig 40, har en tonårsdotter och är gift. Men livet är minst sagt svajigt och hon kämpar både hemma och på arbetet. Boken är svår att sluta lyssna på. Jag ville bara veta hur det skulle gå för Mia och hennes familj. ❤️ Mitt betyg : ????/5. ❤️
Ibland kan det vara skönt när man läser/ lyssnar på mycket deckare att ta en paus och gå in i en helt annan värld, än mord – det ena värre än det andra, och elände från första till sista sidan. ❤️ I denna trilogin får man som läsare istället följa med på Mias känslomässiga ”resa”. Hon blir utsatt för mobbning på arbetet, har problem i relationen med sin man och tonårsdottern har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola. Upptill allt vill Mia mycket mer än hon orkar, vilket gör hennes situation ohållbar. ❤️ Hela den ohållbara situationen gör att Mia måste stanna upp och se över sitt levnadssätt och hitta strategier och lösningar för att må bättre. ❤️
Boken är lättläst och välskriven. Karaktärerna är trovärdiga och väldigt olika varandra, vilket gör handlingen levande. ❤️ Lycko er som inte har upptäckt serien ännu. Då har ni många timmars fantastiskt läsning / lyssning framför er. ???? ❤️

Bokviskerskan  Instagram ”Något som gjorde mig riktigt överrumplad var hur pass väl huvudpersonens känslor tränger fram. Historien är så pass bra skriven, stark, tänkvärd och verklighetstrogen att jag själv BOKSTAVLIGT (!!!) fick ont i magen av huvudpersonens ångest. ” Hennes slutsats är att ”du absolut bör lyssna på den här.”

Ljudbokskulla  Instagram ”En viktig bok! Om viktiga ämnen! … Känns igen fast inte i egen person direkt, men bokens budskap är viktigt!”

Sofias bokhylla Instagram Betyg 4 av 5 ”Det är lätt att sätta sig in i hennes situation medan man läser, man förstår att hon behöver en förändring och man måste bara fortsätta läsa för att se hur det går.
Mitt betyg blir ???? av 5. Ett extra plus för att det är korta kapitel. Nu ser jag fram emot att läsa del 2 om Mia.”

Intervju i Palmbladet feb/mars 2018 finns här.

Min debutroman som varit en dröm så länge  blev verklighet när den släpptes i juni 2017. Det är svårt att sammanfatta bokens innehåll på några rader, men jag vågar mig på ett försök:

Mia anpassar sig till allt och alla tills det en dag brister. Hon tvingas att stanna upp, skärskåda sitt liv för att så småningom inse att det finns bara en sak hon egentligen måste. Mia fyller snart fyrtio och lever ett vanligt liv, men samtidigt ett liv som behöver förändras. Hennes höga ambitioner gör att hon kommit på kant med en äldre kollega på förskolan i Göteborg där de arbetar. Försåtlig mobbning och utfrysning trappas upp. Chefen är ung och ny och har svårt att hantera situationen. Mias vånda och ångest växer; över arbetssituationen, över tonårsdottern som har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola, liksom frustration över maken som mest har fokus på sig själv och sitt arbete. Prövningarna tvingar Mia att se över allt som hon tror att hon måste. Serena, väninnan och ljuspunkten, ger henne en matlagningskurs och en bok i present. Mannen Mia möter på kursen liksom visdomsorden hon hittar i boken blir ögonöppnare som för henne till en punkt där det inte finns någon återvändo till hennes gamla jag.

Här kan du läsa om hur min bokprocess gick till:

Äntligen, efter mycket funderande på vilket förlag av de fem som erbjudit samarbete runt utgivning jag skulle välja, fick jag på skärtorsdagen 2017 ett  påskrivet avtal från Förlagshuset Siljans Måsar.

Författarfoto av Ola Dyrhill , Lilla blå tornets Ann-Sofie Hammarström Östergren har formgivit omslag och inlaga. Omslagets Göteborgsmotiv är taget av Per Pixel.

Om du vill köpa ett signerat exemplar av Allt det du måste, läs mer under fliken Bok-releaser annars kan du gå in på Adlibris direkt för pappersbok, e-bok och ljudbok.

smakprov.se finns möjlighet att läsa de första kapitlen.

Hela tjugofyra bloggare och tre ljudboksbloggare har gett mycket fina omdömen vilket jag är ödmjukt tacksam över. Dessutom har min lärare i konflikthantering från universitetet docent Thomas Jordan skrivit ett fint inlägg i en Facebook-grupp om boken som finns som bild här till höger. Han skriver: ”Jag tror jag tidigare nämnt Sylvia Lidén Nordlunds roman Allt det du måste. Sylvia läste konfliktlösning hos oss på Göteborgs universitet i slutet på 1990-talet och tog med sig ett och annat, bl.a. Non-Violent Communication, som också spelar en roll i romanen. Jag läste den för en tid sedan och tyckte den var mycket läsvärd, särskilt om man är intresserad av arbetsplatskonflikter (och vuxenutveckling …). Men också plågsam att läsa. Huvudpersonen Mia har konflikter både på jobbet och i relationen till sin man och det är en lång resa innan hon börjar kunna göra något konstruktivt åt sin situation.”

Uppföljaren ”Om du bara vågar”, del två i  trilogin om Mias inre resa, släpptes 16 september 2018 och sista delen Det enda du behöver kom i oktober 2019.