Allt det du måste

Allt det du måste – namnet på min debutroman som varit en dröm så länge. Det är svårt att sammanfatta bokens innehåll på några rader, men jag vågar mig på ett försök …

Mia anpassar sig till allt och alla tills det en dag brister. Hon tvingas att stanna upp, skärskåda sitt liv för att så småningom inse att det finns bara en sak hon egentligen måste.

Mia fyller snart fyrtio och lever ett vanligt liv, men samtidigt ett liv som behöver förändras. Hennes höga ambitioner gör att hon kommit på kant med en äldre kollega på förskolan i Göteborg där de arbetar. Försåtlig mobbning och utfrysning trappas upp.

Chefen är ung och ny och har svårt att hantera situationen. Mias vånda och ångest växer; över arbetssituationen, över tonårsdottern som har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola, liksom frustration över maken som mest har fokus på sig själv och sitt arbete.

Prövningarna tvingar Mia att se över allt som hon tror att hon måste. Serena, väninnan och ljuspunkten, ger henne en matlagningskurs och en bok i present. Mannen Mia möter på kursen liksom visdomsorden hon hittar i boken blir ögonöppnare som för henne till en punkt där det inte finns någon återvändo till hennes gamla jag.

Äntligen, efter mycket funderande på vilket förlag av de fem som erbjudit samarbete runt utgivning jag skulle välja, fick jag på skärtorsdagen 2017 ett  påskrivet avtal från Förlagshuset Siljans Måsar. Det huserar nu i min avtalsmapp , där redan fem tidigare avtal för medverkan i novellantologier fanns.

Författarfoto av Ola Dyrhill , Lilla blå tornets Ann-Sofie Hammarström Östergren har formgivit omslag och inlaga. Omslagets Göteborgsmotiv är taget av Per Pixel.

Om du vill köpa ett signerat exemplar av Allt det du måste, läs mer under fliken Bok-releaser annars kan du gå in på Adlibris direkt för pappersbok, e-bok och ljudbok.

smakprov.se finns möjlighet att läsa de första kapitlen.

Hela sexton bokbloggare och två ljudboksbloggare har gett mycket fina omdömen vilket jag är ödmjukt tacksam över. Visar en snutt från varje, och hela recensionen finns att läsa om du följer länken vid bloggens namn:

Lästips Betyg 5 av 5 ” … författarinnan fångade mig med all det som händer i Mias liv kan jag många gånger om känna igen. Jag hade svårt att lägga ner mig boken och jag väntar med spänning om eller när det kommer en uppföljare av den här boken.”

Vargnatts bokhylla ” Det känns som att det är en berättelse skriven med värme, som att författaren verkligen bryr sig om Mia och vad som händer med henne. Och tack vare att jag kan känna igen mig på vissa punkter så gör jag det också … Trots att den tar upp en del jobbiga känslor och situationer så känns den hela tiden luftig och lätt att läsa”

EnligtO Betyg 4 av 5, recension på bloggen och betyg på goodreads.se ”För den som själv befinner sig i en jobbig situation på jobbet kan det vara skönt att få råd i bokform. Författaren planerar en trilogi om Mia och jag läser gärna vidare.”

Jennies Boklista Betyg 4 av 5 ”Stark, gripande & insiktsfull!”

Boklysten ”Den väcker en hel del funderingar om saker som nog många borde reflektera mer över. Allt det man känner ska göras, måste faktiskt inte göras på bekostnad av ens eget välbefinnande, det man däremot måste är nog att försöka minska på kraven på sig själv, släppa lite på alla måsten. Jag ser verkligen fram emot nästa del i den här trilogin!”

Villivonkansbooks Instagram Betyg 4 av 5 ”Jag kände med Mia och ville att hon skulle stå på sig och få det bra. Boken fick mig fast direkt, läste hela boken i ett streck i natt, kunde inte släppa den förrän jag visste hur det skulle gå. Ser fram emot nästa bok om Mia, hoppas den kommer snart!

Bra Böcker Books Instagram ”Historien är lugn med vardagliga händelser, samtidigt som det händer enormt mycket i Mias inre. Men förändring tar tid och inte förrän man har landat i sina tankar och känslor kan man fysiskt ta klivet vidare – vilket författaren beskriver perfekt! 😊☀️📖
Detta är den första boken i en serie om tre, om Mias utveckling. Jag ser fram emot att följa Mia framöver och få se henne växa till den person hon egentligen vill vara.”

I augusti 2017 fanns jag med under Stockholms kulturkalas vid världens längsta bokbord. Dessutom träffade jag supertrevliga Tina på Bra Böcker Books och blev intervjuad till hennes bloggserie Bakom Boken. Läs intervjun HÄR.

Bokmalin Instagram Betyg 4 av 5, recension på bloggen och betyg på boktipset.se ”Mia kämpar på med att vara den “duktiga flicka” hon alltid har varit. Ställa upp. Le. Fixa. Ligga. Planera. Tills hon inte orkar mer. När såväl problemen hemma som på arbetsplatsen ökar säger kropp och knopp slutligen stopp … Boken är lättläst och får en verkligen att känna med huvudpersonen. Stundtals blir jag så frustrerad att jag önskar jag kunde hoppa in i boken och hjälpa och stötta Mia på vägen. Livet är för kort för att levas åt andra. 💕Allt det du måste är första delen i en planerad trilogi. Ser fram emot att läsa fortsättningen om Mia!”

Mias bokhörna Betyg 4+ av 5 ”En riktigt bra debut om utbrändhet och konflikter på arbetet som inte reds ut, vilket gör att det eskalerar. Man kan riktigt känna Mias vånda inför att gå till jobbet. Tack och lov har hon en väninna som hon får hjälp utav och kan ventilera sin bekymmer. Däremot är Mias make helt oförstående. När jag läste den här boken blev jag mest arg, över kvinnor som måste dubbelarbeta men allra mest på Mias make.”

Enklaknep ”Det var som ett hugg i magen och en känsla som jag tror allt för många går igenom. Att vara på en plats som man älskar men ändå mår dåligt av på grund av historiken man har med personer där. Jag vill inte avslöja så mycket av boken då jag tycker att du ska läsa den.För det gav verkligen en funderare på vad göra man med sitt liv. Min värsta mardröm är att fastna i mitten av livet och ha passionen för jobbet men en kollega som motarbetar mig. Och även om man har det struligt kan man alltid ta ett aktivt beslut att göra skillnad i sitt liv, som att läsa den där boken eller gå en kurs i något.En bok för mig om att fastna och komma igen. Att äntligen ta till sig det där modet, OMG. Nu ska jag titta igenom allt det jag måste för att shit vilken stark bok.”

Annas fotnoter Betyg 4 av 5 ”Detta är en väldigt lovande debut med hög igenkänningsfaktor och som väckte många känslor. När man själv delvis befinner sig på samma plats i livet slår den an många strängar. Huvudpersonen Mia är en sådan som alltid ställer upp och gör det som man tror förväntas av en och så kallade ”duktiga flickor” finns det gott om i vår ålder! Det finns också gott om män som liknar Mias man Torbjörn, men honom blev jag stundtals så irriterad på att jag höll på att smälla av!”

Tira Tiger förlag ”Boken är mycket bra gestaltad, där alla känslor har sina kroppsliga uttryck. Det framgår att författaren är välbekant med tecknen på utmattningssyndrom och är expert i konflikthantering. Boken borde finnas i biblioteket på alla arbetsplatser som har problem med vuxenmobbning.”

Bokbesatt Betyg 4 av 5 ”Jag tyckte att boken var otroligt lättläst, med många korta kapitel och framförallt välskriven. Sylvia beskriver utbrändhet och psykisk ohälsa på ett lättförståeligt sätt och jag ser fram emot att läsa mer om Mia då jag har hört att det ska bli en trilogi. Vi får hoppas att hon växer mer som person och inte låter sig bli överkörd mer. Man vet att det är en bra bok när man blir mordisk av två av karaktärerna och hoppas att boken ska förvandlas till en kriminalroman där en äldre förskolelärare och en gift man försvinner spårlöst… Tack Sylvia för boken och en väldigt känslosam läsupplevelse!”

Systrarnaboktokiga Betyg 4 av 5 från Linda: ”De är en sån bok man tar och går ut i solen och streck läser. Den handlar om sånt man inte pratar om så mycket – utmattningssyndrom. Och mobbning på en arbetsplats. Man vill hela tiden veta hur de går för Mia och mannen på matlagningskursen. Kommer hennes man se henne och lyssna på hennes behov? Man blir så ledsen när hon blir sviken och ledsen …” och betyg 4 av 5 även från Jessica: ”En väldigt intressant och spännande bok.  Ämnet är enligt mig unikt eftersom det inte alls finns många böcker som tar upp  just  ”att må dåligt på jobbet”/utmattningssyndrom. Det finns ”rötägg”  på allas arbetsplatser och det finns även på Mias  jobb. Hon arbetar som förskollärare och är gift, och handskas med en  ilsken 12-årig dotter. Man kan känna igen sig på många olika sätt i boken. Vart väldigt paff av slutet, inte ett slut jag räknade med.”

Johannas bokhylla ”Även om jag inte jobbar inom förskola kan jag tänka mig att handlingen passar ini många fler arbetssituationer än just denna. Det är tyvärr vanligt att man inte känner sig hörd, så många idéer som aldrig får något fäste. Sylvia Liden Nordlund har skrivit om ett viktigt ämne på ett sätt som gör det enkelt att sätta sig in i Mias situation.” Johanna skriver även om boken på instagram.

Boktyckaren Instagram ”Mycket igenkänning i denna bok! Efter tre omgångar av sjukskrivning p g a utmattning förstår jag precis. Hopplösheten, odugligheten och ensamheten.
Man förstår att författaren har erfarenhet och kunskap om dessa problem samt är utbildad i konflikthantering.
En lättläst bok om en vanlig vardag, som i vissa delar berörde mig väldigt mycket. Nu vill jag läsa hur det går för Mia i uppföljaren #omdubaravågar.”

Artikel i Allas veckotidning

Artikel i Örgryte & Härlanda Posten Länk till mitt blogginlägg eftersom länken till tidningen som finns här inte alltid fungerar från dator (artikeln finns på sidan 20).

Namnporträtt i Göteborgs-Posten För er som inte är prenumeranter finns artikel och bilder här.

Ljudboken släpptes i januari 2018 av fina Word Audio Publishing International som kontaktade mig efter att ha läst en av ovanstående bloggrecensioner. Så otroligt häftigt att höra sin egen berättelse läsas upp av duktiga skådespelaren Janna Eriksson. Jag är också glad över nya omslaget av Maria Borgelöv, som jag  var en aning nervös inför eftersom jag gillar bokomslaget så mycket. Men det hade jag alltså inte behövt. Och nu har recensionerna börjar droppa in på Storytel!  I skrivande stund (25 november) har den 645 betyg på Storytel med snittet 3,6 och antalet lyssningar är mer än 2500!

Länk till boken på Storytel

Länk till mitt gästblogginlägg på Storytel

Bokviskerskan recenserar ljudboken på Instagram: ”Något som gjorde mig riktigt överrumplad var hur pass väl huvudpersonens känslor tränger fram. Historien är så pass bra skriven, stark, tänkvärd och verklighetstrogen att jag själv BOKSTAVLIGT (!!!) fick ont i magen av huvudpersonens ångest. ” Hennes slutsats är att ”du absolut bör lyssna på den här.”

Även Ljudbokskulla skriver på Instagram: ”En viktig bok! Om viktiga ämnen! … Känns igen fast inte i egen person direkt, men bokens budskap är viktigt!”

Intervju i Palmbladet feb/mars 2018 finns här.

Uppföljaren ”Om du bara vågar”, del två i  trilogin om Mias inre resa, släpptes 16 september 2018.