Allt det du måste

Allt det du måste – namnet på min debutroman som varit en dröm så länge. Det är svårt att sammanfatta bokens innehåll på några rader, men jag vågar mig på ett försök …

Mia anpassar sig till allt och alla tills det en dag brister. Hon tvingas att stanna upp, skärskåda sitt liv för att så småningom inse att det finns bara en sak hon egentligen måste.

Mia fyller snart fyrtio och lever ett vanligt liv, men samtidigt ett liv som behöver förändras. Hennes höga ambitioner gör att hon kommit på kant med en äldre kollega på förskolan i Göteborg där de arbetar. Försåtlig mobbning och utfrysning trappas upp.

Chefen är ung och ny och har svårt att hantera situationen. Mias vånda och ångest växer; över arbetssituationen, över tonårsdottern som har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola, liksom frustration över maken som mest har fokus på sig själv och sitt arbete.

Prövningarna tvingar Mia att se över allt som hon tror att hon måste. Serena, väninnan och ljuspunkten, ger henne en matlagningskurs och en bok i present. Mannen Mia möter på kursen liksom visdomsorden hon hittar i boken blir ögonöppnare som för henne till en punkt där det inte finns någon återvändo till hennes gamla jag.

Äntligen, efter mycket funderande på vilket förlag av de fem som erbjudit samarbete runt utgivning jag skulle välja, fick jag på skärtorsdagen 2017 ett  påskrivet avtal från Förlagshuset Siljans Måsar. Det huserar nu i min avtalsmapp , där redan fem tidigare avtal för medverkan i novellantologier fanns.

Författarfoto av Ola Dyrhill , Lilla blå tornets Ann-Sofie Hammarström Östergren har formgivit omslag och inlaga. Omslagets Göteborgsmotiv är taget av Per Pixel.

smakprov.se finns möjlighet att läsa de första kapitlen.

Hela tolv bloggare har gett mycket fina omdömen vilket jag är ödmjukt tacksam över. Visar en snutt från varje, och hela recensionen finns att läsa om du följer länken vid bloggens namn:

Lästips Betyg 5 av 5 ” … författarinnan fångade mig med all det som händer i Mias liv kan jag många gånger om känna igen. Jag hade svårt att lägga ner mig boken och jag väntar med spänning om eller när det kommer en uppföljare av den här boken.”

Vargnatts bokhylla ” Det känns som att det är en berättelse skriven med värme, som att författaren verkligen bryr sig om Mia och vad som händer med henne. Och tack vare att jag kan känna igen mig på vissa punkter så gör jag det också … Trots att den tar upp en del jobbiga känslor och situationer så känns den hela tiden luftig och lätt att läsa”

EnligtO Betyg 4 av 5, recension på bloggen och betyg på goodreads.se ”För den som själv befinner sig i en jobbig situation på jobbet kan det vara skönt att få råd i bokform. Författaren planerar en trilogi om Mia och jag läser gärna vidare.”

Jennies Boklista Betyg 4 av 5 ”Stark, gripande & insiktsfull!”

Boklysten ”Den väcker en hel del funderingar om saker som nog många borde reflektera mer över. Allt det man känner ska göras, måste faktiskt inte göras på bekostnad av ens eget välbefinnande, det man däremot måste är nog att försöka minska på kraven på sig själv, släppa lite på alla måsten. Jag ser verkligen fram emot nästa del i den här trilogin!”

Villivonkansbooks Instagram Betyg 4 av 5 ”Jag kände med Mia och ville att hon skulle stå på sig och få det bra. Boken fick mig fast direkt, läste hela boken i ett streck i natt, kunde inte släppa den förrän jag visste hur det skulle gå. Ser fram emot nästa bok om Mia, hoppas den kommer snart!

Bra Böcker Books Instagram ”Historien är lugn med vardagliga händelser, samtidigt som det händer enormt mycket i Mias inre. Men förändring tar tid och inte förrän man har landat i sina tankar och känslor kan man fysiskt ta klivet vidare – vilket författaren beskriver perfekt! 😊☀️📖
Detta är den första boken i en serie om tre, om Mias utveckling. Jag ser fram emot att följa Mia framöver och få se henne växa till den person hon egentligen vill vara.”

Den 20 augusti fanns jag med under Stockholms kulturkalas vid världens längsta bokbord. Dessutom träffade jag supertrevliga Tina på Bra Böcker Books och blev intervjuad till hennes bloggserie Bakom Boken. Läs intervjun HÄR.

Bokmalin Instagram Betyg 4 av 5, recension på bloggen och betyg på boktipset.se ”Mia kämpar på med att vara den “duktiga flicka” hon alltid har varit. Ställa upp. Le. Fixa. Ligga. Planera. Tills hon inte orkar mer. När såväl problemen hemma som på arbetsplatsen ökar säger kropp och knopp slutligen stopp … Boken är lättläst och får en verkligen att känna med huvudpersonen. Stundtals blir jag så frustrerad att jag önskar jag kunde hoppa in i boken och hjälpa och stötta Mia på vägen. Livet är för kort för att levas åt andra. 💕Allt det du måste är första delen i en planerad trilogi. Ser fram emot att läsa fortsättningen om Mia!”

Mias bokhörna Betyg 4+ av 5 ”En riktigt bra debut om utbrändhet och konflikter på arbetet som inte reds ut, vilket gör att det eskalerar. Man kan riktigt känna Mias vånda inför att gå till jobbet. Tack och lov har hon en väninna som hon får hjälp utav och kan ventilera sin bekymmer. Däremot är Mias make helt oförstående. När jag läste den här boken blev jag mest arg, över kvinnor som måste dubbelarbeta men allra mest på Mias make.”

Enklaknep ”Det var som ett hugg i magen och en känsla som jag tror allt för många går igenom. Att vara på en plats som man älskar men ändå mår dåligt av på grund av historiken man har med personer där. Jag vill inte avslöja så mycket av boken då jag tycker att du ska läsa den.För det gav verkligen en funderare på vad göra man med sitt liv. Min värsta mardröm är att fastna i mitten av livet och ha passionen för jobbet men en kollega som motarbetar mig. Och även om man har det struligt kan man alltid ta ett aktivt beslut att göra skillnad i sitt liv, som att läsa den där boken eller gå en kurs i något.En bok för mig om att fastna och komma igen. Att äntligen ta till sig det där modet, OMG. Nu ska jag titta igenom allt det jag måste för att shit vilken stark bok.”

Annas fotnoter Betyg 4 av 5 ”Detta är en väldigt lovande debut med hög igenkänningsfaktor och som väckte många känslor. När man själv delvis befinner sig på samma plats i livet slår den an många strängar. Huvudpersonen Mia är en sådan som alltid ställer upp och gör det som man tror förväntas av en och så kallade ”duktiga flickor” finns det gott om i vår ålder! Det finns också gott om män som liknar Mias man Torbjörn, men honom blev jag stundtals så irriterad på att jag höll på att smälla av!”

Tira Tiger förlag ”Boken är mycket bra gestaltat, där alla känslor har sina kroppsliga uttryck. Det framgår att författaren är välbekant med tecknen på utmattningssyndrom och är expert i konflikthantering. Boken borde finnas i biblioteket på alla arbetsplatser som har problem med vuxenmobbning.”

 

Artikel i Allas veckotidning

Artikel i Örgryte & Härlanda Posten Länk till mitt blogginlägg eftersom den ännu inte finns på nätet.

Namnporträtt i Göteborgs-Posten För er som inte är prenumeranter finns artikel och bilder här.

Ljudboken släpptes den 11 januari av fina Word Audio Publishing International som kontaktade mig efter att ha läst en av ovanstående bloggrecensioner. Så otroligt häftigt att höra sin egen berättelse läsas upp av duktiga skådespelaren Janna Eriksson. Jag är också glad över nya omslaget av Maria Borgelöv, som jag  var en aning nervös inför eftersom jag gillar bokomslaget så mycket. men det hade jag alltså inte behövt. Och nu har recensionerna börjar droppa in på Storytel!

Länk till boken på Storytel

Länk till mitt gästblogginlägg på Storytel

Intervju i Palmbladet feb/mars 2018 finns här.

Jag skriver på uppföljaren, del två i den planerade trilogin om Mias inre resa, och är klar med ett första utkast som varit hos testläsare och som redigeras under februari/mars 2018.

Om du vill köpa ett signerat exemplar av Allt det du måste, läs mer under fliken Bokbeställning annars kan du gå in på Adlibris direkt.