Allt det du måste

Allt det du måste – namnet på min debutroman som varit på gång så länge. Det är svårt att sammanfatta bokens innehåll på några rader, och ännu svårare att göra en ”hisspitch” på bara en mening. Jag vågar mig på ett försök, lika bra att börja träna …

Boken handlar om Mia som utsätts för vuxenmobbning i sitt arbete som förskollärare. Mia tvingas att stanna upp, skärskåda sitt liv och komma till klarhet om vad hon egentligen måste.

Mia fyller snart fyrtio och lever ett vanligt liv, men samtidigt ett liv som behöver förändras. Hennes höga ambitioner gör att hon kommit på kant med en äldre kollega på förskolan i Göteborg där de arbetar. Försåtlig mobbning och utfrysning trappas upp.

Chefen är ung och ny och har svårt att hantera situationen. Mias vånda och ångest växer; över arbetssituationen, över tonårsdottern som har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola, liksom frustration över maken som mest har fokus på sig själv och sitt arbete.

Prövningarna tvingar Mia att stanna upp och se över allt som hon tror att hon måste. Serena, väninnan och ljuspunkten, ger henne en matlagningskurs och en bok i present. Mannen Mia möter på kursen liksom visdomsorden hon hittar i boken blir ögonöppnare som för henne till en punkt där det inte finns någon återvändo till hennes gamla jag.

Äntligen, efter mycket funderande på vilket förlag av de fem som erbjudit samarbete runt utgivning jag skulle välja, fick jag på skärtorsdagen ett  påskrivet avtal från Förlagshuset Siljans Måsar. Det huserar nu i min avtalsmapp , där redan fem tidigare avtal för medverkan i novellantologier fanns.

Författarfoto av Ola Dyrhill togs i mars. Duktiga Ann-Sofie Hammarström Östergren, Lilla blå tornet, har formgivit omslag och inlaga. Boken går i tryck 24 maj.

Stockholmsrelease sker på Vattumannens bokhandel den 20 juni klockan 17-19. Releasedatum för Göteborg är satt till 26 augusti på Litteraturhuset.

Wow, vilket högt tempo när väl alla bitar fallit på plats. Jag har hela tiden sett framför mig att jag står på Litteraturhuset med min bok i handen och firar både den och min sextioårsdag tillsammans med nya och gamla vänner och släktingar. Nu är drömmen på väg att uppfyllas med raketfart!

Boken är hos tryckeriet och jag väntar med spänning på att hålla den i min hand …