Det enda du behöver

Det känns fantastiskt att Förlagshuset Siljans Måsar för tredje gången vill arbeta med och ge ut min sista roman om Mia, Det enda du behöver. Att jag återigen har knuffat mig själv igenom den långa processen av att skapa innehåll till en hel roman känns också alldeles fantastiskt. Torsdagen den 20 juni landade manuset hos min förläggare och även hos samma redaktör/lektör som läste Allt det du måste. Hennes omdöme: ”Precis som med de två tidigare böckerna är det ju mycket välskrivet och har ett bra tempo och flyt.”, fick mig att sträcka på ryggen innan jag satte igång med med att omarbeta manuset med hjälp av hennes förslag.

Snart påbörjar Ann-Sofie på Lilla Blå Tornet arbetet med omslag. Så småningom blir det, efter ett antal omarbetningar, korrekturläsning samt författande av baksidestext. Och sedan arbetet med att nå ut. Jag hoppas på samma intresse hos bokbloggare för denna bok. Längtar så tills jag får boken i min hand, även om det kommer att vara vinter i november när det är release.

I första delen, Allt det du måste, möter läsaren en tilltufsad Mia, som blir mobbad och utfryst  av kollegorna på förskolan som är hennes arbetsplats. Under vägen tillbaka från utmattning tvingas hon skärskåda andra delar i sitt liv och vad det är hon egentligen måste göra.

I andra delen, Om du bara vågar, får Mia tag tag i rädslan för att klara sig på egenhand och utmana sig själv genom att pröva nya vägar, både i yrkesliv och privat. Och kanske kan livet bli bättre om hon bara vågar.

I denna tredje och avslutande del, Det enda du behöver, tampas Mia med mor och dotter-relation i flera generationer, med att förlora en närstående som hon har har en komplicerad relation till och med att inse att acceptans och försoning kanske är annorlunda än hon hittills trott. och hur ska hon klara att hennes dotter ska få ett nytt syskon. som har en annan mamma än Mia. Till slut inser Mia vad som är det enda hon behöver för att vara lycklig.

Min förläggare Yvonne har redan kommenterat: ”Oj,vilket manus du avslutar trilogin med. Åter fängslas jag av din detaljrikedom som gör att läsaren direkt lyfts in i handlingen, är med i alla steg och känslor samt delar ALLT. Du är ju en sådan underbar författare. Jag har inte läst hela än, men jag njuter till fullo …”

Omdömet från den första testläsaren har också ramlat in i mejlboxen: ”Bra!! Stark avslutning av trilogin och bäst hittills tycker jag.” Och så förstås ett helt dokument med synpunkter som jag sparar ett tag, under semestern för att koppla av och samla kraft till redigeringen.

(foto Rebecca Selin)