Det enda du behöver

Det enda du behöver är en bitterljuv feelgood om nystart, acceptans och försoning.

Röster om boken:

Feelgood-författaren Annika Estassy skriver på framsidan av boken: ”En berättelse som vardagsnära, med lätt handlag och fin fingertoppskänsla skildrar ett sårigt mor-dotter förhållande.”

Min förebild som feelgood-författare, Camilla Davidsson, skriver så härInstagram: ”Äntligen har jag läst ”Det enda du behöver”, en realistisk och ärlig skildring av ett sårigt mor-dotter förhållande och en kvinnas sökande efter sin egen kärna, skickligt gestaltat av min författarvän @sylvialidennordlund Tack Sylvia för en känslosam och fin lässtund!  Jag ser verkligen fram emot att få läsa dina kommande alster!

Helens boktips Instagram Betyg 5 av 5 ”Så härlig och lättläst. Jag hade gärna läst mer om Mia. Det händer något nytt hela tiden och man kan inte släppa boken, jag har i princip sträckläst. Gillar verkligen sättet serien är skriven på. Och mycket igenkänning. Denna boken handlade mycket om känslor och tar upp tunga ämnen men jag tar till mig det på ett lättsamt sätt. Jag får också egna funderingar när jag läser. Samtligt som den är underhållande och jag har skrattat.
Känns lite tomt nu när den är slut. Jag hoppas jag får läsa mer av Sylvia.
Jag ger även denna toppbetyg ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️av 5. Rekommenderar dig att läsa denna underbara serie om Mia.”

Systrarna Boktokiga: Jessica: En lättläst feelgood bok. Detta är del 3 i serien och den är lika bra som den andra två delarna. Boken är välskriven och har lagom långa kapitel. Boken är känslosam, kärleksfull, gripande och även rolig. En feelgood som har allt. Även om jag vet att detta är sista delen så önskar jag innerligt att det kommer en fortsättning.
Bra miljöbeskrivningar och karaktärerna var riktigt intressanta att följa precis som de två andra.

Boken får 5/5 utav mig ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Linda: En väldigt fin och bra bok. Denna serie är väl värd att läsa. Tyvärr läser man ut som fort för man vill bara veta hur de går. Den innehåller så mycket känslor. Bra miljö och karaktärer och omslaget är fint.

Boken får 5 av 5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Frölids bokhylla ”Boken är lika tänkvärd och insiktsfull som de tidigare. Att hitta en balans i ett nytt liv som tar avstamp i så mycket sårad självkänsla är inte alls enkelt. Det är en bra avslutning på denna trilogi.”

Jennies boklista Betyg 4 av 5: ”Fantastisk, stark & välskriven!”

Carinas läsdagbok Instagram ”Boken är lättläst och man kan relatera till vardagsproblemen. Sidorna bara rusar fram. Boken är underhållande och kärleken i boken intensifieras med utdrag ur boken «Kärlekens fem språk». Boken är behaglig att läsa och den väcker tankar.
Tusen tack @sylvialidennordlund och @forlagshusetsiljansmasar för recex. Jag har njutit, gråtit och levt mig in i denna underbara bok ❤️ Boken rekommenderas varmt ❤️”

Boklysten I bloggen hittar du en längre recension, som avslutas med ”Precis som de andra delarna i trilogin är Det enda du behöver en relationsroman om vardagsproblem som är lätta att relatera till och som väcker en hel del funderingar.” På Instagram avslutar boklystenpirjo: ”Det är en lättläst och trevlig relationsroman med hög igenkänningsfaktor för mig. Jag tycker väldigt mycket om den här lågmälda trilogin.”

Boklusenshemsida Instagram Betyg 4 av 5: ”En mysig,varm och underhållande ? Jag kan bara säga att jag sörjer att serien är slut. För er som inte läst denna serie GÖR DET.
Betyg :⭐️⭐️⭐️⭐️ /5

Sofiasbokhylla Instagram  Betyg 4 av 5: ”När man är 40+ och har tonårsbarn är det lätt att leva sig in i Mias situation. Det är många bollar som ska hållas i luften och det är svårt att vara alla till lags.
Det jag gillar med de här böckerna är att de innehåller så mycket vardag. Storyn skulle utan problem kunna vara tagen från en ”vanlig persons” liv. Mitt betyg blir ⭐️⭐️⭐️⭐️ av 5.”

Boktyckaren Instagram Betyg 4 av 5: ”I ”serien om Mia” har jag varit arg och irriterad på Mia för att hon inte lever sitt eget liv. Hon sätter alla andra före sig själv och mår inte bra (igenkänning på det?). Nu i tredje boken, efter många om och men, hittar hon äntligen hem till sig själv. Det är tydligt att författaren har mycket kunskap och erfarenhet av relationer. Jag har både skrattat och gråtit. En härlig avslutande bok i serien om Mia. ⭐️⭐️⭐️⭐️av 5⭐️

Vargnatts bokhylla ”Jag gillade första, tyckte ännu bättre om tvåan och kan nu säga att trean är min favorit. Det har verkligen gått uppåt hela tiden.
I den här känns det som att Mia har kommit mer i fas med sig själv. Hon har blivit lite tryggare och stadigare och det är fint att se som läsare när jag följt henne genom så mycket svårt i två böcker redan. … Det här känns som ett värdigt avslut på hennes berättelse och jag är glad att jag har fått följa med på resan! Letar ni efter böcker som tar upp vardagsproblem, saker som lika gärna skulle kunna vara hämtade från verkliga livet och äkta känslor kan jag rekommendera de här tre böckerna.”

Therese boklåda  Betyg 4 av 6 ”Vissa delar kan jag känna igen mig i då jag själv är i Mias ålder och har en tonårsdotter som jag har varannan vecka. (Alltså bara tanken på att min dotter skulle komma hem med en tio år äldre kille nu i femtonårsåldern, STOR panik på den!)
Jag bara älskade Mias mamma, en härlig kvinna ändå ”trots allt” de gått igenom. Jag tror att jag skulle ha stört mig på henne i de tidigare delarna (om hon är med?), men att jag skulle ändra mig i denna delen. Om man läst hela serien så kan jag tänka mig att man känner att man fått ett fint avslut på Mias historia.”

Bettan Bokprataren: Betyg 4 av 5 ”Alla tre böckerna handlar att våga, om mod och rädsla. Om funderingar på hur livet blivit och varför. Att våga ta steget, att våga ge sig hän och för att prova något nytt. Mias inre kamp för att våga resa sig och att kunna ta mod till sig för att möta olika rädslor.
Sylvias beskriver så väl de olika känslor och situationer som drabbar Mia och hon för berättelsen framåt i ett lugnt tempo. Trots det känns det aldrig tråkigt att följa Mias väg mot förändring. Med ett vardagligt språk och med miljöer som läsaren ofta kan relatera till, gör att boken känns väldigt genuin och äkta.
Tack @sylvialidennordlund för tre fantastiska böcker om Mia, jag kommer sakna henne❤️” Recensionen på Bokpratarens blogg hittar du här.

Bokmalenmalin: ”Gårdagens sträckläsning var den tredje och avslutande delen om Mia. Precis som de två tidigare böckerna är den här välskriven och med ett bra driv framåt. Det är vardagens dramatik som verkligen engagerar med arbete, familjeliv, skilsmässa, vänskap och kärlek.
I den här boken är det stort fokus på mamma-rollen då Mias mamma (eller mor) blir sjuk och de båda börjar reflektera över sin knackiga relation. Samtidigt är Mias dotter tonåring med allt vad det innebär. Uppe på det försöker Mia och hennes nya kärlek hitta ett fungerande liv tillsammans.
Det mesta i den här historien är vanliga problem som många kan känna igen sig i även om midsommarfirandet är som gjort för lite extra dramatik!
Lite tråkigt att serien är slut nu men jag känner mig trygg med att Mia klarar sig på egen hand nu❤️
Kan verkligen rekommendera alla tre böckerna.”

Brijreads: Betyg 4 av 5 ””Det är en lättläst och trevlig relationsroman med feelgood känsla. Boken har lite igenkänningsfaktorn för mig kring relation mellan Mia och hennes mor som jag har ibland svårt att acceptera min egen mammas envishet och manipulering. Känner även igen mig själv med att placera mina egna behov sist, och inte våga säga emot.
Boken fokuserar mycket om relation mellan mor-dotter (Mia och hennes mor och Mia och hennes dotter) såsom andra relationer.
Tyckte även om Carola som verkar vara en klok kvinna och är glad att Torbjörn förändras på ett positivt sätt och agerar som en helt ny person. Även Ingegerd, Serena, Helen, Alex och Vendela som varit viktiga i handlingen.
Hela serien om Mia har varit underbar att läsa och följa Mia genom sitt inre och yttre resa och personer runtomkring. Lite tråkigt att serien tog slut men glad över att allihopa fick lära sig att gå vidare i livet och fick deras önskemål uppfyllda.
Tänkte på ett citat när jag läste om terapeut Vendelas kloka råd till Mia att leva i nuet: ”Bär inte på framtida bekymmer; för då får du genomlida dem två gånger. Bär inte på gårdagens bördor; för dem hör gårdagen till.” Och ”Att existera är enkelt. För att leva krävs det mod- dagligen”.
Jag rekommenderar varmt alla tre böckerna!
Min betyg blir 4/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️”

Bokhyllan Johanna Ekstedts blogg Betyg 4+ ”En varm bok om vikten av att ha nära och kära vid din sida, om nystarter och försoning. Stort tack till författaren Sylvia Lidén Nordlund som gav mig chansen att läsa din avslutande del om Mia. Trots min lässvacka under förra året och recensionen andra delen i triologin som aldrig blev skriven. Har du inte läst trilogin om Mia, gör det. Du kommer inte bli besviken.”

I Johannas blogg som nämns ovan finns även följande intervju med mig som gjordes den 18 februari 2020:

Nu var det ett par månader sedan den sista delen i trilogin om Mia gavs ut, men vad är känslan och tankarna kring att trilogin faktiskt är slut? Att resan som du gjort tillsammans med Mia nu inte längre ska utvecklas framöver?

-Jag känner mig otroligt stolt över vad jag har åstadkommit och förundrad över att jag faktiskt genomförde det stora projekt som jag drömde om. I morse hade jag kontakt med en vän som jag lärde känna för drygt fem år sedan. På den tiden hade jag bara vaga funderingar att börja skriva på allvar, efter några skrivkurser. Sedan dess har jag medverkat i sex antologier och skrivit trilogin om Mia. Trots att jag levt med Mia så länge, skrattat och till och med gråtit med henne, känner jag ingen saknad eller lust att skriva fler böcker om hennes inre och yttre resa. Berättelsen är klar, så långt som läsaren får följa med, och jag själv är också väldigt nöjd och samtidigt färdig med Mias historia.

Vad gör du när du inte skriver böcker?

-Jag har en egen verksamhet där jag får arbeta med relationer som alltid varit mitt stora intresse, vilket förstås syns i mina böcker. Jag har exempelvis samtal i olika former, handledning och föreläsningar om bland annat kommunikation.

I vår när jag unnar mig en skrivpaus för att ladda författarbatterierna läser jag återigen skönlitterära böcker. Det är svårt för mig att läsa när jag är mitt inne i skrivandet så nu frossar jag i böcker av författare som Julia Quinn, Sheila O´Flanagan, Lucinda Riley och gamla favoriten Nora Roberts.

Sedan är jag med i en dansklubb och älskar finsk tango. Och så umgås jag förstås med familj och vänner så ofta jag har möjlighet till det.

Hur ser framtiden ut? Håller du på med något nytt bokprojekt?

-Nu i vår går jag en kurs för att bli mindfulness-instruktör och hoppas att kunna hålla egna kurser så småningom. Jag reser runt en del på olika bokevent, bland annat en sommarvecka i Härjedalen, och längtar redan till årets bokhöjdpunkt i september, Bokmässan i Göteborg. Eftersom jag bor mitt emot mässan blir min lägenhet full av övernattande författarvänner. I augusti ska jag gå en skrivkurs och tänker då kick-starta mitt nya bokprojekt, en klassisk Feelgood med allt vad den innehåller av utmaningar, personligt växande och inte minst kärlek.”

Erikas bokhylla Instagram Betyg 5 av 5 ”Precis som Sylvias två andra böcker om Mia är denna välskriven, har en röd tråd och ett djup i sig. Det märks att författaren har erfarenhet av relationer, känslor och att människor reagerar olika i olika situationer och hittar sitt eget sätt att lösa konflikter och hantera livets svårigheter.  Betyg ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5   … Jag tycker mycket om Sylvias sätt att skriva. Hon skriver på ett sätt som gör att läsaren kan leva sig in i Mias situation och jag tror att många av oss kan känna igen sig och relatera till en del av karaktärerna och en del situationer på ett eller annat sätt.  Som pricken över i:et ger Sylvia läsaren verktyg till hur man kan tänka, att vi alla är olika, tolkar situationer på olika sätt och att det inte bara finns ett sätt att lösa livets svårigheter på. Jag rekommenderar trilogin om Mia – en ärlig, härlig och mycket välskriven serie som ger en hopp om att det går att påverka sin egen situation och sitt tankesätt. Tack Sylvia för din härliga serie. ❤️ Erika har också gjort en fin författarintervju med mig när jag var Veckans författare hos henne, läs den här.

Carinas läshörna: Betyg 3 av 5 för ljudbok ”Först hade jag lite svårt att komma in i boken men när jag väl gjorde det så var den svår att släppa. Där finns allt med sorg, glädje, tvekan och kärlek. Av mig får boken ⭐️⭐️⭐️/5”

Lite då och då kommer läsarreaktioner som alltid får mitt hjärta att klappa lite extra av tacksamhet över vad jag får vara med om. Att mina böcker blir lästa och dessutom gillade, så mycket att man tar sig tid att skriva en snutt om dem, utan att ha blivit ombedda utan för att bidra. Som denna från Pia Gummesson på min författarsida på Facebook: ”Tyckte mycket om den sista om ”Mia” har följt dig med dina böcker och du får En må bra bok!❤” 

……………………………………………………………………………………………………………………

Det känns fantastiskt att Förlagshuset Siljans Måsar för tredje gången ville arbeta med och ge ut min sista roman om Mia, Det enda du behöver. Att jag återigen har knuffat mig själv igenom den långa processen av att skapa innehåll till en hel roman känns också alldeles fantastiskt. I juni 2019 landade manuset hos min förläggare och även hos samma redaktör/lektör som läste Allt det du måste, Frida Eriksson. Hennes omdöme: ”Precis som med de två tidigare böckerna är det ju mycket välskrivet och har ett bra tempo och flyt.”, fick mig att sträcka på ryggen innan jag satte igång med med att omarbeta manuset med hjälp av hennes förslag.

Kriss på Spyglass Text har korrekturläst och mer därtill. Hennes allmänna omdöme gladde mig väldigt: ”Välskriven, intim berättelse om nära familjerelationer och modet att våga följa sitt hjärta – och sin hjärna 🙂 Tyckte mycket om boken.”

Ann-Sofie på Lilla Blå Tornet  har gjort ett fantastiskt arbete med omslag och inlaga.

I första delen, Allt det du måste, möter läsaren en tilltufsad Mia, som blir mobbad och utfryst  av kollegorna på förskolan som är hennes arbetsplats. Under vägen tillbaka från utmattning tvingas hon skärskåda andra delar i sitt liv och vad det är hon egentligen måste göra.

I andra delen, Om du bara vågar, får Mia tag tag i rädslan för att klara sig på egen hand och utmana sig själv genom att pröva nya vägar, både i yrkesliv och privat. Och kanske kan livet bli bättre om hon bara vågar.

I denna tredje och avslutande del, Det enda du behöver, tampas Mia med mor och dotter-relation i flera generationer. Mia behöver finnas vid sin mors sida i livets slutskede. Hur ska hon klara av det, inte minst med tanke på deras hopplösa relation? Dottern Frida tyr sig dessutom mer och mer till exmannens nya. Innerst inne är Mia avundsjuk på deras nära kontakt, samtidigt som hon behöver hantera en nyhet som utmanar hennes innersta önskan … Kommer Mia kunna stå ut med att den stora kärleken och Frida är på kollisionskurs? Eller måste hon välja …

Det enda du behöver är en bitterljuv feelgood om nystart, acceptans och försoning. Provläs ett avsnitt här!

Min förläggare Yvonne peppade med denna kommentar på ett tidigt stadium i redigeringsprocessen: ”Oj,vilket manus du avslutar trilogin med. Åter fängslas jag av din detaljrikedom som gör att läsaren direkt lyfts in i handlingen, är med i alla steg och känslor samt delar ALLT. Du är ju en sådan underbar författare. Jag har inte läst hela än, men jag njuter till fullo …” Och i juli skriver hon: ”Nu har jag gått igenom hela din bok, och det är en helt annorlunda atmosfär, en mer omfamnande ton som berikar denna, din tredje bok, och ändå precis perfekt fängslande – och jag älskar det! Du avslutar varje kapitel så bra att man bara måste läsa vidare. Ditt språk är lättläst och man hänger med, utan problem … Du är magnifik!”

När de sista darrande minuterna före tryck äntligen var passerade mejlade Yvonne detta; och då rann mina tårar av glädje och tacksamhet över att all anspänning äntligen hade släppt: ”Vilken fantastiskt fullfjädrad författare du är, Sylvia! Din detaljrikedom är enastående, ditt sätt att beskriva så levande och igenkännande helt oslagbart och din förmåga att behålla läsaren, … Men det jag är mest imponerad av är nog att det inte är dina ord man läser, utan rent och klart Mias! Jag säger då det, WOW!”

Vilken underbar tur jag har att ha fått en sån fin förläggare som Yvonne! Och med så kompetenta medarbetare!

Provläs ett avsnitt här!

Den 23 oktober släpptes boken i näthandeln, Göteborgsrelease gick av stapeln den 16
november och Stockholmsrelease var den 7 december.

Böcker är utskickade till alla bloggare som läst de andra två delarna. Recensionerna börjar trilla in, tacksamt noterar jag att det är många fyror i betyg!

Den 2 januari 2020 släpptes boken som ljudbok hos Storytel och har i nuläget 476 betyg med snittet 3,7 och fler lyssnare är det helt säkert, både på Storytel och  på andra lyssningsställen. Den fanns med som veckans utvalda boktips och till råga på allt låg den bland topp fem både i egenskap av roman och i genren feelgood!

I januari 2020 hade jag förmånen att få vara gästbloggare hos Storytel, för andra gången!

 

(Mitt foto är taget av Rebecca Selin)