Om du bara vågar

Hur möter man sin rädsla för att bli ensam och hur reser man sig efter tuffa tider?

Det är några av de frågor som förskolläraren Mia tampas med i relationsromanen Om du bara vågar.

Röster om boken:

Augustprisnominerade Charlotta von Zweigbergk skriver så här efter att ha läst manuset: Jag tycker mycket bra om det och det första som slår mig är att du beskriver så bra hur det är att vara kvinna! …” Och på bokens framsida skriver hon: ”Skickligt om en kvinnas inre resa – på vägen till ett sannare jag.”

Jag är jätteglad över att mina böcker läses än och recenseras, som i denna recension från:

Annas_bokhylla 19 oktober 2023: Betyg 4 av 5 ”En roman med budskap. Jag älskar när romaner är mer än bara en bra historia. Som i den här boken, där vävs det in visdom, klokheter och värdefulla tankar om livet. Sylvia skriver på ett tankeväckande sätt, där boken kan få betyda något i läsaren liv.Boken är lätt att läsa och jag har ett härligt flyt i läsningen. Det finns oftast ett lagom driv i berättelsen, men ibland önskar jag att det kunde hända ännu mer som stod ut. Författaren skildrar huvudpersonen vardagsliv på ett engagerande sätt. Det blir sällan långrandigt, utan med ett skickligt berättande får vi veta vad som sker och har hänt, utan att allt behöver upplevas i detalj av Mia. Att våga språnget! Att börja om efter skilsmässa. Att nå fram till tonårsbarn. Att hoppas och tro att det nya kan bli bra.
Att våga vara den som ser hur det är, och vågar säga ifrån!

Eller den här av Sofias_books från 2 maj 2022: ”… jag måste säga att jag älskade den här boken precis lika mycket som jag älskade den första boken om Mia ”Allt det du måste”. Sylvia beskriver boken som en relationsroman av feelgoodkaraktär. Den behandlar både glädjeämnen som frigörelse, att våga stå på egna ben, kärlek och vänskap. Men även tyngre ämnen som skilsmässa, ensamhet, svartsjuka och alkoholproblem. Man kan läsa boken fristående men jag rekommenderar att läsa första delen i serien först för att få ut så mycket som möjligt av böckerna. Jag har tredje delen här hemma och planerar läsa även den nu i vår.”

 

Och här kommer fler:

Boktokdelux Instagram ”Lättläst utan att kännas simpel och med ett bra driv framåt i boken. Även om historien tar upp många tunga ämnen skymtar man hela tiden solen i horisonten. Bra relationsdrama där känslorna smittar av sig på läsaren. Förtvivlan, ilska, kärlek och hopp blandat i en fin kompott.”

Annas fotnoter Betyg 5 av 5  ”Detta är en fantastiskt fin fortsättning på boken Allt det du måste. Här avhandlas en del andra dilemman men på samma fina sätt. Det är en viktig bok och jag tror att väldigt många kan känna igen sig i Mias dilemman. Här kommer man huvudpersonen Mia ännu närmare och får följa hennes väg genom de livsval hon gör. Eftersom berättelsen är skriven i jag-form så kommer man extra nära. Läsaren fångas in redan från första sidan och jag hade mycket svårt att lägga den ifrån mig! Jag tycker mycket om Sylvia Lidén Nordlunds sätt att skriva och längtar verkligen efter att få läsa mer om Mia! Boken (tillsammans med lite annat smått och gott) fick jag dessutom personligt överlämnad av Sylvia själv när jag träffade henne på bokmässan! Det är så trevligt när man får träffa sina favorit-författare sådär och prata en stund!

Mitt betyg blev ☕️☕️☕️☕️☕️ av 5 möjliga.

Tre anledningar till att jag gillar boken:
1. Man får lära känna Mia närmare.
2. Den är skriven i jag-form.
3. Den är en riktig bladvändare.”

Helens boktips Instagram Betyg 5 av 5 ”Om du bara vågar fängslar mig ännu mer en del 1. Jag skulle vilja säga att denna är mer feelgood än del 1. Även högt tempo i denna bok och man vill bara veta mer. En äkta bladvändare. Gillar karaktärerna även om vissa kan irritera mig.
Lättläst som jag läste ut snabbt. Helt enkelt svårt att lägga ifrån mig den. Tur jag har en del kvar så jag får vara med i Mias liv lite till. Läs trilogin är mitt tips. Jag ger boken toppbetyg ?????av 5.

Frölids bokhylla ”Jag gillar den här boken. Det är stort att börja om. Rädslan över hur barnen ska må. Vad som ska hända framöver. Att våga ta tag i sitt liv, att måste ta tag i vardagen! Svårt. Viktigt!”

Boklysten ”Det fanns en hel del igenkänning för mig i förra boken och i den här finns ännu mer. Det är rätt så skrämmande att ta det där klivet in i något helt nytt och på ett sätt börja om helt och hållet, Mia har vänner som stöttar och hjälper. Många i samma situation står där ensam och måste ta det där steget utan att ha en fallskärm i form av vänner som hjälper.

Den här boken är precis som första boken om Mia en insiktsfull relationsroman som tar upp sånt som är svårt men visar också att man faktiskt kan ta sig ut helskinnad ur svåra situationer. Kanske kan allt till och med bli bättre om man bara vågar!

Om du bara vågar är en lättläst relationsroman med feelgoodkänsla som jag tyckte väldigt mycket om att läsa. Jag ser nu fram emot tredje och avslutande delen i serien så jag får reda på hur livet blir för Mia.” 

Jennies boklista Instagram  Betyg 4 av 5 ”Strålande, gripande och stark!”

Vargnatts bokhylla ”Jag tyckte om första boken men på grund av hur den här ger ännu mer igenkänning så tycker jag ännu bättre om Om du bara vågar. Själva titeln träffar rätt i mig också för det är något jag jobbar mycket med själv, att våga.

Det är intressant att få följa Mia i hennes fortsatta liv och de nya utmaningar hon ställs för. Jag blir både arg och glad under läsningen. Den mesta av ilskan är det hennes exman som rör upp, oftast när han är med i berättelsen vill jag bara skrika åt honom.

Jag skrev att första boken utstrålade värme och ingav känslan att författaren verkligen bryr sig om sin huvudkaraktär. Det fortsätter jag att känna i den här boken och det hjälper till att dra in mig som läsare”.

Villivonkansbooks Instagram Betyg 3 av 5 ”Berättelsen om Mia fängslar, jag känner med henne och blir både glad och upprörd för hennes skull. Det är stor dos igenkänning i boken med alla åsikter som släkten har om allt Mia tar sig för. Påminner en del om min egen släkt.. Den här är liksom föregångaren en trevlig bok, jag blir dock inte riktigt lika ”fast” i denna, men det beror sannolikt mer på hur jag mår själv. Serien om Mia är en blivande trilogi, ska bli intressant att se hur serien kommer knytas ihop. Trots att det är lite jobbig i boken för Mia, känns den aldrig tung att läsa, det är trevlig feelgoodroman med djup för de runt 40.
Den får ⭐️⭐️⭐️ i betyg (av 5)

Boklusen Betyg 4 av 5 ”Nu har jag läst fortsättningen på allt du måste göra.
I denna bok bok handlar det mycket om relationer mellan Mia och hennes dotter Frida.
Och tar även upp starkt ämne som alkoholism.
Mycket bra skriven och fängslande.
Betyg : ⭐️⭐️⭐️⭐️/ 5

Bra Böcker Books Instagram ”Det här är en berättelse om vad som kan hända under en separation och hur man ska klara av att gå vidare. Hur mycket ska man tänka på andra och hur mycket kan man tänka på sin egen framtid? Vad gör man när alla beslut plötsligt är ens egna och man inte har någon annan att dela dem med?
Lättläst, underhållande, men även med många kloka ord som väcker tankar hos läsaren. Livet är en berg-och-dalbana, och det lyckas Sylvia beskriva på ett mycket trovärdigt sätt.”

Boktyckaren Instagram betyg 3 av 5 ”När Mia träffar gänget från matlagningskursen försöker hon njuta av livet. Men hjärtat rusar och hon blir fånigt fåordig i Olas sällskap. Inte kan hon väl få känna så här, så kort efter skilsmässan? … Det är härligt att hon har tagit tag i sitt liv, men hon sätter hela tiden andras behov och önskemål, framför sina egna. Jag blir arg och frustrerad över hennes tafatta agerande. Jag hoppas verkligen att hon i tredje boken får leva upp och känna kärlek igen!
En smått jobbig bok som får
⭐️⭐️⭐️ av 5
Vill absolut läsa del tre när den kommer. ”

Mias bokhörna betyg 4 av 5 ”Detta är en riktigt bra och lättläst bok om förskolläraren Mia och hennes liv. Det är inte helt lätt för henne, hennes ex make är minst sagt ett stort bekymmer. Så är väl inte dottern heller så lätt att handskas med. Så man blir lite småilsk ibland när man läser boken. Sylvia kan verkligen konsten att skriva om rätt vardagliga saker på ett riktigt intressant sätt.”

Bokprataren betyg stark 4 av 5 ”Sylvias sätt att skriva böckerna gör att jag ibland får kalla kårar på min kropp, fast det inte är en thriller. Hon beskriver så väl de olika känslor och situationer som drabbar Mia, inblicken hon ger oss läsare i hur det kan kännas att bli utmattad och att inte själv förstå vad som händer är otroligt trovärdig och lysande. Berättelserna förs framåt i ett lugnt tempo samtidigt som det händer mycket i Mias inre. Det här är en bok som tar upp många jobbiga känslor och situationer och ändå måste jag säga att den hela tiden är väldigt lättläst och hela berättelsen har ett fint flyt.”

Bokmalenmalin Instagram ”Sträckläste även del två i trilogin om Mia? Språket flyter lätt och jag gillar hur karaktärerna utvecklas. Det känns skönt att Mia vågar mer nu och att jag slipper bli arg på henne. Finns andra att bli arg på istället! Boken tar upp ämnen som är aktuella för många människor så jag tror det finns något som alla kan ta till sig lite extra.”

Bokmaskens Instagram ”Härlig vardagsrealism med hög igenkänningsfaktor”

Brijreads: Betyg 4 av 5 ”Mia har äntligen vågat lämna sin man Torbjörn och ett äktenskap där hon inte fann utrymme till sig själv. Hon har även vågat prova på ett annat roll på sin arbetsplats och vidare har hon även vågat att byta arbetsplatsen för att ta ett stort kliv i sin karriär. Dessa förändringar har dock inte varit lätt för henne utan har krävt allt mod och styrka hon har att stå för det hon tycker är rätta. Men det är handlingen i boken: att våga stå för sig själv, att våga acceptera, låta gå, att våga älska och bli älskad, att våga prova nytt och skrämmande, att våga säga ja! .
Boken är lättläst och språket flyter på. Det är mycket vardagliga situationer som man kan relatera sig med. Det är härligt att Mia har tagit tag i sitt liv och blivit ett positiv och glad person. Precis som del 1 har boken korta kapitel som gör att man vill läsa bara ”en kapitel till” och vips har man läst halva boken!
Jag läste en citat en gång: ”en skepp är säkrast på porten. Men det är inte därför den är tillverkad.”
Och ”Om du är missnöjd med vart du befinner dig i livet, flytta på dig. Du är inte ett träd.”
Jag tycker dessa två citat passar vid bokens handling om att våga stå emot det jobbiga, att våga möta sina rädsla och att våga ta för sig i livet! .Jag ser fram emot att läsa del 3 ”Det enda du behöver”. Min betyg blir 4/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️”

I oktober 2018 släpptes boken som e-bok och ljudbok. Känns overkligt att båda mina böcker kom i dessa format under samma år. Tänk om det hade gått lika fort att skriva dem:) Jag älskade Maria Borgelövs omslag till Allt det de måste, precis som jag älskade Ann-Sofie Hammarströms omslag till pappersboken, och tänkte att det kan aldrig bli bättre. Men man ska ju verkligen aldrig säga aldrig för jag är supernöjd med båda mina vackra omslag till min andra bok.

Så klart finns den att lyssna på hos bland annat Storytel. Bara två dagar efter att den fanns tillgänglig på Storytel hade den 67 betyg och 3,97 i snitt!  I skrivande stund har den 827 betyg med snittet 3,8!

Den har fått flera ljudboksrecensioner:

Erikas bokhylla Instagram Betyg 4 av 5 ”Som läsare tyckte jag om Mia redan i den första delen av trilogin. Men i boken – Om du bara vågar får man lära känna henne ännu mer på djupet och det är spännande att se hur hon tar sig an livets utmaningar och hanterar de olika problem hon står inför. ? Mitt betyg : ⭐️⭐️⭐️⭐️/5 ? … Jag har läst att många författare väljer att skriva om ett ämne de brinner för eller är är kunniga inom. Såklart inte alla, men ett tips som jag har sett är återkommande i olika författarintervjuer och det känns som om Silvia brinner för det hon skriver om. ?
I många böcker som jag har läst kan jag nästan känna författarens energi genom texten och i de fallen är jag nästan övertygad om att författaren har valt ett ämne som ligger hen varmt om hjärtat. Det är just så jag som läsare upplever Sylvias böcker om Mia. Det känns att Sylvia vet vad för olika problem som kan uppstå i ett förhållande. Hur relationer kan se ut mellan olika människor, och hur man reagera olika på olika saker. Den kunskapen tror jag sedan att författaren har använt sig av när hon skapade sina karaktärer och deras värld. ? Men det är inte bara där författarens kunskaper lyser igenom. Det gäller i högsta grad även de olika konfliktlösningarna i boken och hur karaktärerna väljer att tänka i olika situationer. Jag som själv har gått KBT kan se många av de verktygen som man får därifrån, i Sylvias böcker.”

Ljudbokskulla Instagram: ”En lättläst/lyssnad bok, där jag antar många kan sig själv kännas vid. Jag är lyckligtvis inte en Mia, men jag vet dom finns. Styrka, kärlek, svek, ensamhet och hopp. ”Om du bara vågar” av Sylvia Lidén Nordlund är här och nu. Där en skilsmässa blir en förändring för en hel familj. På gott och ont! Jag säger iaf: -go Mia go❣️”

Systrarna Boktokiga Betyg 5 av 5 från båda systrarna ”Linda: sträck lyssnade på den här boken. Den va väldigt bra och intressant. Man blir lite frustrerad på dottern Frida att hon tar den enas parti. Men väldigt bra att hon tar hjälp med Torbjörns problem. Hade velat veta vad Mia svarar i slutet men man förstår hur de blir. Den va bra beskriven och man såg karaktärerna och miljön framför sej.  Omslaget va fint. Boken får 5 av 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️”

Jessica:  ”En mysig feelgood bok. Mycket bra miljöbeskrivningar och karaktärsbeskrivningar. Mia var väldigt intressant att följa. Handlingen var väldigt intressant, intressanta ämnen som kom upp. En bok jag gärna skulle vilja ha en fortsättning på. Boken får 5/5 utav mig ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️”

Carinas Läshörna Betyg 3 av 5 ”#vemod #minvackrahemstad #igenkänning Ibland kändes det som att boken inte riktigt kom igång och när den var slut ville jag veta mer. Den får ⭐️⭐️⭐️/5”

Sofias bokhylla Instagram betyg 4 av 5 ”Precis som del 1, Allt det du måste, är det här en bok jag gillar. Jag gillar att den innehåller så mycket vardag och det är lätt att identifiera sig med Mia och hennes tankar och känslor. Ser fram emot del 3 som kommer i november, om jag inte minns helt fel.
Mitt betyg blir⭐️⭐️⭐️⭐️ av 5.”

Om du bara vågar är en berättelse av feelgood-karaktär och är del två om Mia. Den handlar om våndan av separation, oro för att exmannen dricker väl mycket och för att förlora kontakten med dottern. Men också om att resa sig efter tuffa tider, att möta rädslan inför att vara ensam och att ta för sig av livet. I Allt det du måste, första delen om Mia, utsätts hon för vuxenmobbning på jobbet. Hon blir sjuk och tvingas omvärdera flera delar av sitt liv och inser att förändring är nödvändig. I den här boken har hon hjälpligt återhämtat sig från utmattningsdepressionen och tycker att jobbet fungerar bättre. Nya möjligheter till utveckling finns, om hon bara vågar säga ja. Däremot är privatlivet sämre än någonsin. En skilsmässa står för dörren samtidigt som hon längtar efter kurskamraten Ola. Hon vill följa sitt hjärta, men vågar hon?

Uppföljaren i min trilogi om förskolläraren Mias inre och yttre resa, ges även den ut av mitt fina förlag Siljans Måsar och är vederbörligen lektörsläst av Sara Henjeby. Hennes slutkläm gladde mig mycket: ”Jag tycker detta är en fin skildring av en kvinnas utveckling som sker genom olika livskriser.”

Titti Lagergren på Textochord har korrekturläst och kommit med utvecklande förslag.

Ann-Sofie Hammarström Östergren på Lilla Blå Tornet har gjort omslag och finjusterar det sista i inlagan, som skickades till tryckeriet Scandbook i Falun i augusti 2018.  En lång och noggrann process för att få en så bra slutprodukt som möjligt. Härligt att ha en engagerad förläggare som backar upp och som jag är trygg med.

En mycket etablerad och välrenommerad författare som var Augustprisnominerad förra året, har skrivit en blurb till framsidan. Charlotta von Zweigbergk skriver så här till mig efter att ha läst manuset: Jag tycker mycket bra om det och det första som slår mig är att du beskriver så bra hur det är att vara kvinna! …” och blurben kunde inte varit bättre, tänker jag: ”Skickligt om en kvinnas inre resa – på vägen till ett sannare jag.”

Per Pixels Göteborgsvy finns med även på mitt nya omslag, den bilden älskar jag och har med den även på mitt visitkort.

Författarfotot av Ola Dyrhill finns också kvar. Läsaren kommer alltså att känna igen sig en hel del. Men Mia har utvecklats sedan starten på första boken. Och mer ska det bli i tvåan!

Smakprov.se kan du läsa några sidor …

Ettan var svår att lämna ifrån sig men tvåan var ännu värre. För nu fanns det så  mycket att leva upp till. Jag har haft lyckan att få många goda bloggomdömen och en hel del artiklar om boken och mitt författarskap. Läs mer under fliken Allt det du måste.

Eftersom det var min debutroman (hade dessförinnan skrivit noveller som antagits i fem olika antologier) var varken mina eller kanske omgivningens förväntningar så höga. Nu däremot känns det som om jag har en del att leva upp till. Hjärnspöken som det gäller att skaka av sig.

I september 2018 var det boksläpp och Göteborgsrelease! Boken finns att köpa hos mig, hos förlaget och på Adlibris och Bokus. Och i oktober fick boken sin första bloggrecension. Full pott, fem av fem möjliga!

Ett härligt sammanträffande är att den 18 oktober, min födelsedag och dessutom förlagets tioåriga födelsedag, var det förlagsfirande i Stockholm i Ulriksdals slottsträdgård, där min nya bok fick finnas med på ett hörn! En hejdundrande fest!

Jag är stolt över att Författarcentrum Väst antog mig som medlem i maj 2019. Min presentation och möjlighet att boka mig hittar du här.