Bröllopsklockor och Bjällerklang

Bröllopsklockor och Bjällerklang är en fristående uppföljare i Blomsteröserien. Pappersboken släpps den 4 oktober och ljudboken den 5 november. (Första delen, Sensommarserenader, släpptes i juni 2023 och kom som ljudbok 18 april 2024. Läs mer om Sensommarserenader här!)

Bröllopsklockor och Bjällerklang tar vid två månader efter att första delen slutar. Det är sen höst och redan oktober. Under tiden som boken utspelar sig kommer det att hinna bli både jul och nyår. Så epitetet julroman ska jag absolut använda!

I första kapitlet följer vi Stella, kursledaren från ”måbra”-kursen i del ett, som ska träffa Ruben på en restaurang på Avenyn. Snart får Stella en oväntad fråga från honom, som hon är tveksam till att svara ja på.

Alicia, värdinnan på Pensionat Pensé, har fått egna kapitel i den här boken. Hon oroar sig för pensionatets överlevnad och blir lycksalig över en oväntad bröllopsbokning.

I tredje kapitlet möter vi Ellen igen, som rusar iväg från lägenheten som hon numera delar med Max. Hans kommentar om barn blev för mycket för Ellen att hantera och hon ska snacka läkarspråk med Hedvig, Rubens dotter.

Baksidestexten har följande innehåll, och två blurbar från Stinas Boksida och Bokbesatt. Så tacksam över att de kunde tänka sig att förhandsläsa och blurba:

”Stella blir oväntat medbjuden på bröllop av Ruben, kan detta möjligen fördjupa relationen? Men vågar hon låta sig uppslukas av en man, utan att tappa bort sig själv? Alicia anar att Philip döljer något och är ändå irriterande attraherad av honom, när en hemlighet avslöjas som äventyrar lojaliteten till modern som hon driver Pensionat Pensé med. Ellen och Max är nyförälskade. Kommer samboskapet att överleva deras olika idéer om framtiden? Och hur blir det med julen, som Ellen hatat i mer än halva sitt liv? Stellas kursdeltagare möts igen, både på bröllop och vid jul och nyår. Kommer träffarna att ändra gamla sanningar och skapa nya minnen för dem alla?

Bröllopsklockor & Bjällerklang är en jul-feelgood i Love Actually-anda och andra fristående delen i Blomsteröserien.

”En mysig bok i juletid om relationer som har allt det man önskar sig. Hemligheter, kärlek, sorg, längtan, humor och en hel del känslor. En bok som verkligen griper tag i mig.” Stinas boksida

”Sylvia bevisar än en gång att hon är en mästare på att skriva komplexa karaktärer som berör och känns genuina med riktiga relationsproblem. Bröllopsklockor & Bjällerklang är en riktigt hjärtevärmande och underhållande feelgood- och relationsroman.” Bokbesatt”

Manuset är förstås testläst av flera och lektörsläst av bästa Helena Ziherl. Jag är så tacksam över att vi fick kontakt på Kreativt Skrivande, universitetskursen på distans, som vi båda gick. Helena läste på eget bevåg hela Sensommarserenader, och det kändes så rätt att be henne lektörsläsa uppföljaren också. Många matnyttiga kommentarer, och en del ommöblering i kapitlen.

Så här skriver Helena om manuset:

”Det här är en välskriven och spännande bok med bra framåtdriv som gör att man vill läsa vidare. Du varvar små cliffhangers i slutet av kapitel, som ofta blir än starkare när man måste vänta två kapitel innan man får läsa fortsättningen, med ledtrådar som ger föraningar till att något intressant är på gång, båda bra knep som gör att berättelsen drivs framåt. Samma sak med de många små hinder och vändpunkter ur de tre perspektiven som fyller ut och bygger på berättelsen … Du tecknar fina miljöer med några penseldrag av väl utvalda detaljer, vilket gör att man verkligen får hänga med karaktärerna och se det som de ser, hör, känner, doftar osv.”

Efter en rejäl redigeringsomgång skickade jag till Lava förlag igen, med hopp om ytterligare ett traditionellt avtal. och hurra, så blev det!

Lavas förläggare Paula Elmér har med säker hand tagit hand om allt som ska fixas, förmedlat manus till redaktör Linda Freimane, språkkorrektur till Anna Lejfelt-Sahlén och inte minst mina idéer till omslagets framsida återigen designat av duktiga Mikael Landby.

Så här skriver Linda bland annat i sitt redaktörsutlåtande:

”Romanen är välskriven och varm, det centrala temat är relationerna mellan olika människor som kämpar med sina demoner men som samtidigt försöker vara ärliga och innerliga i sitt förhållande till andra. Framförallt är det kärlekens villkor som behandlas, men även vänskapen får ta ordentligt med plats … Detta är en lättläst, kronologisk berättelse som växlar mellan de olika huvudkaraktärerna. Författaren behandlar språket väl och använder en fin svenska.”

Anna har mest kommenterat direkt i dokumentet, och gladde mig med en och annan insiktsfull och uppmuntrande kommentar.

Omslaget av  Mikael Landby är jag så nöjd med, men till skillnad från Sensommarserenader tog det några omgångar innan det kändes helt rätt. Katten Sesam finns förstås med och jag fullkomligt älskar den vackra julgirlangen! Författarfotot är taget av Objetivo Fotografía i Las Palmas, eftersom jag var där i juletid och behövde ett nytt författarfoto som var mer anpassat till årstiden som boken handlar om.

Som tur är fick jag samma inläsare som till förra boken, superproffsiga Annika Kits. Vi har haft kontakt flera gånger nu när Annika påbörjat inläsningen av bröllopsklockor och Bjällerklang, för att kolla av att uttalet blir så bra som det går i de spanska ord som pensionatsvärdinnan Milagros svänger sig med trots alla år i Sverige.