Mina 10 budord för att hushålla med energi

Av | maj 24, 2016

universumIgår skrev jag om försvunna papper. När jag med stor möda återskapat den försvunna informationen kl 23.30 efter ett antal timmars jobb, sa jag till mig själv: ”Nu kan ni komma fram papper, för nu är jag klar, så långt jag kan. Fast det kan ni inte. för ni är för evigt försvunna” Jag går ut i köket och tar ett block från köksstolen bredvid där jag sitter på vid datorarbete. Vad ligger väl där och hångrinar? Jo, de försvunna pappren. Som jag letat på alla möjliga och direkt omöjliga ställen. Funderade på vad jag ska lära mig av detta, på väg in i sömnen.

Ställer mig frågan under författandet av dagens morgonsidor och får svar i form av 10 budord från mig själv, till mig själv.

  1. Skjut inte upp göromål så länge att du är rädd att ha glömt bort vad du höll på med, och stressar upp dig redan innan du kommit igång efter uppehållet.
  2. Till en följd av detta kan du inte planera in ett så tight program att du inte har tid till  för och efterarbete utan stress.
  3. Lägg in vilopauser emellanåt. Tänk på att när du rökte hade du fyra sådana om dagen. Och en stressig dag många fler.
  4. Tänk som en följd av ovanstående på att säga nej, istället för att kränga på dig för att få till det andra frågar efter.
  5. För att kunna säga nej, behöver du ta kontakt inåt och kolla hur du mår. Alltså inte agera som en robot. (På samma sätt som du ibland behöver skriva några bokstäver och siffror för att visa att du inte är en robot, ska du ta kontakt med dig själv för att inte agera som en robot.)
  6. Känn också efter om du överhuvudtaget ska anstränga dig med vissa uppgifter som är mördande trista.
  7. Lägg in sådant du tycker är roligt i planeringen, men var samtidigt medveten om att det roliga adderas till den totala belastningspotten. Även om roliga saker ger energi betyder det ändå att du sammantaget gör för mycket.
  8. Gå och lägg dig tidigt, även om du jobbat hela dagen och kvällen och vill koppla av med en bok eller teveserie. Återhämtning är extra viktig efter ansträngning.
  9. Lyssna på dina närmaste. Om de säger att du stressar för mycket har de mest troligt alldeles rätt.
  10. Om Attgöra-listorna blir för långa och du blir stressad i oro över att glömma något viktigt. Då går du på högvarv och hinner inte fylla på energin som försvinner.

När jag läser detta samtidigt som jag skriver av mina morgonanteckningar, undrar jag var allt detta kom ifrån. Inte från någon robot, den saken är säker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *