Feelgoodfredag Dagen är din 3 juli – inlägg 3

Av | juli 5, 2024
Dagen är din – inlägg 3
Har du författardrömmar? Kanske du rentav har kommit i gång?
Hur en bok blir till – och hur det var för mig med min första handlar detta inlägg om:
Parallellt med mitt bokskrivande höll jag även på med noveller. En av författarna i Las Palmas Girls, som jag skrev om tidigare, Carina Drätting, bjöd mig på release av novellantologin där hon medverkade. Då bestämde jag mig för att försöka komma med i Ordberoende förlags ”#Älskanoveller” nästa gång. Envishet igen! Många noveller kom in, en nervös väntan, och hurra! Min novell ”Aldrig mer” blev publicerad året därpå, 2016. Vi deltagare som bodde hyfsat nära Göteborg slog oss ihop och hade release, som syns på bild 1. Ett härligt första steg på författarbanan.
Alla som skriver kan vittna om den långa process som det faktiskt är, innan du får hålla din färdiga bok i handen. Jag ska försöka ta det steg för steg, och förstås går det inte alltid till på samma sätt, men på ett ungefär …
Steg 1
Du behöver ha en idé. En del är riktiga idésprutor, medan jag ofta får värka fram idéerna. Med första boken kom den till mig på en kurs, som jag skrev om i inlägg 2.
Jag ville skriva om en vanlig kvinna, långt ifrån många hjältinnor med flashiga liv. Min Mia är förskollärare, är gift med en man som inte ser henne och har en trotsig tonårsdotter. Dessutom fungerar det dåligt på jobbet, med kollegorna. Jag flödesskrev första kapitlet. Hittade på namn till karaktärerna och bikaraktärerna och skapade miljöerna i huvudet, på samma sätt som jag gjort som barn (mer om det i inlägg 1) När idéerna äntligen fick fart, insåg jag att det blev för spretigt att få med allt i en bok. Vilket leder till nästa steg:
Steg 2
Planera vad du vill ha med i din bok och tänk på den dramaturgiska kurvan, som hjälper till att strukturera berättandet så att läsaren vill veta mer. (Det finns mycket att läsa på nätet och i skrivhandböcker om dramaturgi. Tips på böcker i inlägg 2) När jag hade avgränsat mig, flödesskrev jag sista kapitlet. Det var viktig för mig att veta ”målet” och att slutet var hoppfullt. Jag hade ingen specifik genre i tankarna, men Mia-serien räknas som feelgood. Med tanke på vad Sofia Ymén skrev i sitt senaste inlägg om att förtydliga vilken sorts feelgood det handlar om, kanske böckerna också ska beskrivas som relationsromaner och feel-real!
Steg 3
Skriv! Jag är expert på att skjuta upp saker, men när jag väl kommer i gång är det svårt att sluta. Startsträckan är lång och trög, men kanske det är för att idéerna ska hinna sätta sig och för att jag behöver mentalt förbereda mig för att försvinna till en annan påhittad värld. Det som har hjälpt mig är att skapa deadlines och delmål. Mina första böcker skickade jag text varje vecka till en författarkollega, Annika Klemming, som strängt efterlyste mitt mejl om jag försökte fuska. På andra bilden ser du när Annika intervjuar mig på releasen av Sensommarserenader, som kom till med hjälp av annan deadline. Mer om det i nästa inlägg. Nu har du förhoppningsvis ett råmanus, och tänker kanske att din bok är klar. Fel, fel och fel igen. Om du har tur kanske halva jobbet är gjort. Så till nästa steg:
Steg 4
Du behöver testa om texten håller. Min allra första läsare är Stefan, min man, som läser första kapitlet och talar om ifall han blir intresserad. Men sedan slipper han … Nästa testläsare är min bror Manne som kollar logiska luckor. Efter flera redigeringsvändor skickar jag sedan till andra testläsare och ber om feedback. Ny redigeringsomgång … Sedan anlitar jag en lektör för en professionell genomgång och så är det dags att redigera igen, och igen … Under redigeringen tittar jag på: *karaktärsutveckling *fixar till dialoger så de blir trovärdiga, men inte så utförliga som i verkliga livet *ser till att jag har lagom med miljöbeskrivningar, fördjupar mig annars gärna i inredningsdetaljer med mycket blommor *ser till att ålder och liknande fakta är konsekvent *hyfsar till slarvigt språk och rensar bort onödiga småord *och mycket mer, som korrekturfel fast jag alltid missar något … När jag kommer på mig med att flytta kommatecken är det dags att gå vidare.
Steg 5
Att leta förlag eller besluta sig för att ge ut själv, det är frågan. Med mitt dåliga tålamod blev det en mellanvariant för min första trilogi; Förlagshuset Siljans Måsar, ett hybridförlag som tog hand om hela utgivningsprocessen, där jag bidrog ekonomiskt och fick en stor del av vinsten och samtidigt ägde alla rättigheter. Detta innebar också att jag hade möjlighet att teckna ljudboksavtal med Word Audio Publishing när de mejlade och ville göra ljudbok av Allt det du måste. Först trodde jag inte att det var sant, men efter att ha forskat lite insåg jag att det faktiskt var sant! På tredje fotot syns min trilogi om Mia.
Att skicka till ett traditionellt förlag innebär ofta en lång väntan och du behöver både tur och skicklighet för att passera nålsögat, att bli antagen som okänd debutant. Hur det gick till med min fjärde bok Sensommarserenader, det kommer i nästa inlägg.
Vi syns väl då?????
På sista fotot sitter jag vid mitt skrivbord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *