Feelgoodfredag dagen är din 3 juli – inlägg 2

Av | juli 5, 2024
Dagen är din – inlägg 2
Hur gick det då till när jag blev författare?
Kanske var det slumpen som hjälpte till eller ödet? Av olika skäl var mitt liv lite trist under 2012, så jag behövde något roligt att fokusera på. Kanske gå en kurs? Jag gillar att utmana mig själv och lära nytt. Att sjunga eller spela instrument är talanger jag tyvärr saknar, och inte kan jag sy heller. Tråden trasslar sig i symaskinen bara jag tittar på den … Men skriva då?
Det blev en kortare skrivkurs för Ann Westermark och redan första tillfället var jag fast! Jag tyckte ju om att skriva uppsatser i skolan och på universitetet. Men jag hade glömt hur kul det faktiskt var! Att låta orden flöda medan pennan gled över pappret i anteckningsboken. Redan då såddes fröet till min första huvudkaraktär Mia, i en skrivövning.
Året därpå gick jag en folkhögskolekurs i kreativt skrivande och i november dök kursen upp som var den knuff jag behövde. Och det är nu jag tror på ödet: Av en slump hittade jag en liten annons i tidningen Skriva. Ann Ljungberg skulle hålla kurs i Las Palmas, just den veckan jag var där för att hälsa på min man Stefan.
Tror du på slumpen/ödet? Berätta gärna, som vanligt är jag nyfiken!
På kursen mötte jag ett gäng taggade kvinnor, som var mer eller mindre målinriktade i att skriva en bok. Tja, tänkte jag. Om de kan, så kan väl jag? (Ungefär som när jag lärde mig läsa – som jag berättade om i första inlägget.) Hur svårt kan det vara?
Hm, bara så himla mycket mer jobb än jag kunde ana. Och många timmar av vånda och tvivel och … Och samtidigt så fantastiskt inspirerande att bygga en egen värld, befolka den med karaktärer och låta ”spelet” börja. Att relationer skulle vara huvudfokus var självklart, både kärleksrelation och den till barn och föräldrar. De mest komplicerade alltså … Min envishet kämpade med otåligheten, men 2017 var äntligen min första bok klar: ”Allt det du måste”.
Kärntruppen av kvinnorna jag mötte då, har jag fortfarande kontakt med. Vi fyra har en chatgrupp på Facebook som heter Las Palmas Girls; Camilla Davidsson, Carina Drätting, Monica Österdahl och jag. Vi skriver i olika genrer, men finns alltid där för pepp. Eftersom jag bor nära Bokmässan, så erbjöd jag sovplats när vi skildes åt första gången. Och sedan dess syns de av oss som kan på mässan och på olika event.
På första fotot är vi på Bokmässan 2017 med Ann Ljungberg och det andra är från januari i år när vi firade försenat tioårsjubileum.
Och fler kurser har det blivit, under Kreativt Skrivande 1 kom råmanuset till min senaste bok till. Mer om det i nästa inlägg som ska handla om hur en bok blir till.
Förutom kurser så har skrivhandböcker varit en enorm hjälp. Jag lånade på mitt kära bibliotek, bland annat Stephen Kings klassiker ”Att skriva”. Men jag köpte förstås en del också. På bilden syns: ”Skrivandets energi” av Ann Westermark, ”Skriv på” av Elisabeth George, ”Becoming a Writer” av Dorothea Brande, ”Tre enkla regler finns inte” av Elisabet Norin, ”Fängsla dina läsare” av Catrine Tollström, ”Story Engineering” av Larry Brooks, ”Överraska dina läsare” av Catrine Tollström och ”På andra sidan boken” av Tina Danielsson. Alla böckerna har gett mig olika pusselbitar i skrivhantverket och rekommenderas.
Oj, oj, det blev ett långt inlägg! Hoppas ni orkade läsa? Måste bara berätta en sak till, i november förra året kom det efterlängtade kvittot på mitt författarskap – att bli invald som medlem i Sveriges Författarförbund!
Vi hörs igen om några timmar, ska bara hinna äta lunch och handla också …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *