Pirrigt med ett första omdöme från lektör

Av | februari 27, 2019

Under Smålits bokmässa träffade jag på Erica Eklund som är lektör och driver Manuskonsult.se där hon erbjuder lektörsläsning, förstakapitelanalys, coachning och manusutveckling. Denna dag fanns chansen att pröva på Ericas tjänster och det nappade jag glatt på. I arbetet med min förra bok fick jag också en analys just av de första kapitlen, denna gång av Helena Hansen  på Texta. Analysen  gav mig en hint om huruvida jag var på rätt väg eller inte.

Och nu hade jag turen att i just rätt ögonblick stöta på Erica. Även hon diplomerad av Ann Ljungberg och medlem i Litterära konsulter. Särskilt kul eftersom den skrivarkurs som jag gick för Ann 2013 startade hela processen av att bli författare ”på riktigt”, och gav mig författande vänner för livet. Alla vi som möttes där i Las Palmas, Las Palmas Girls som vi kallar oss, är numera utgivna på förlag.

Idag kom Ericas utlåtande. Trots att jag vid det här laget borde vara van att mitt författande blir bedömt, pirrade det rejält i magen närjag öppnade det bifogade Worddokumentet och snabbt ögnade igenom det. För att sedan läsa igen. Och om igen.

Hennes inledning grep tag om hjärtat: ”Min första tanke när jag börjar läsa är att det är fantastiskt vilken förmåga du har att få in så mycket i så lite text. Redan de första raderna rymmer så mycket: Eftermiddagens solstrålar smyger sig in genom det välputsade fönstret och träffar brokadsoffans vassa guldtrådar. De trådar som brukade raspa mot mina bara ben som barn och rivas lika hårt som mors röst när den träffade mig långt nere i magen. De första meningarna väcker direkt min nyfikenhet och trots att jag bara läst två meningar så få jag till mig flera tankar kring jaget. Det är så snyggt hur du gestaltar känslan i rummet och känslorna inom jaget på så kort tid. Solstrålarna, det välputsade fönstret, de vassa guldtrådarna. Raspa och riva mot bara barnsben, mors röst. Jag är så imponerad av din inledning och din förmåga att gestalta och använda språket. Inledningen griper tag i mig som läsare, väcker min nyfikenhet och jag vill läsa vidare.”

Fler lovord följde rad efter rad, samt några frågor som hjälper mig att  förbättra min text.

Resten av dagen har jag gått omkring i ett lyckorus. Tänk så viktigt det är att få bekräftelse. Särskilt värdefull blir den förstås när det kommer från någon som yrkesmässigt arbetar just med skrivande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *