Min mamma och åldersnoja

Av | mars 26, 2016

IMG_0198Såhär runt påsktider, tänker jag alltid litet extra på min mamma. Hennes födelsedag inföll ofta runt denna tid och dessutom firade vi påsk med min syster som kom resande norrifrån med sina barn för den årliga träffen. Jag tänker på att mamma aldrig var riktigt nöjd med sig själv, sitt utseende och det hon gjorde. I alla år hörde jag henne prata om vikt, det första hon la märke till när man sågs, eller hos en skådespelerska i en film. Även när hon nästan inte längre såg något kommenterade hon detta. Aldrig var hon nöjd med sitt utseende heller. Ofta som äldre pratade hon om hur mycket bättre hon sett ut tio år tidigare och hur mycket bättre hon mått på den tiden. Jag föreslog en gång att hon skulle testa att vara nöjd just nu, för om tio år skulle hon se tillbaka på hur bra det hade varit. Hon tittade på mig som om jag kommit från ett annat universum. Med detta i bagaget, vet jag att jag fört vidare en hel del nojor till min dotter, helt emot min vilja och mina principer. Nu i äldre och förståndigare ålder gör jag mitt allra bästa att vara nöjd med allt precis som det är. En författarkollega hade ålder som tema i sitt blogginlägg, vilket fick mig att höra ekot från min mammas missnöje, fastän hon långt upp i åren fortsatte vara vacker.IMG_0625

2 kommentarer om “Min mamma och åldersnoja

 1. Hej

  Hej,
  Bra inlägg. Känner igen det du skrivit om din mamma i mina föräldrar. Vet verkligen inte hur jag ska få dem att sluta tänka så ytligt. Har försökt utan resultat, men varje gång jag nämner något om att vi har det bra, man ska vara nöjd med den man är och sig själv blir de bara upprörda och kastar tillbaka på mig. Varför kan inte alla människor förstå att de är fina och precis bra som de är och ser ut var de än befinner sig i livet eller dagen. Jag blir bara så ledsen av folk som är så ytliga, och minst av allt vill man ju väl att sina föräldrar skall vara det. Kram.

  Svara
  1. Sylvia Post author

   Tack för dina funderingar. Ja, det är ju så mycket enklare att vara nöjd precis med det som är. Och att lyckas få kontakt på djupet utan att fastna i ytligheter är viktigt för att jag ska känna mig tillfreds i mötet med andra!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *