Har du sett öknen blomma?

Av | juni 29, 2016

Claes AÄr det kanske lika omöjligt att bli klar och se till att prioritera sin skrivtid som att få se öknen blomma?

Av en alldeles otrolig slump stötte jag häromdagen på en för mig okänd författare. Claes Andersson visade sig vara en multibegåvad mångsysslare och författare till otal böcker, exempelvis en om skrivande. Jag hade letat fram en gammal korsordsbilaga för en stunds förströelse. Ett ännu olöst litterärt kryss blev det, inte skrivande men närapå… Kryssets färgade rutor handlade alla om Claes och hans liv. Googlade och fick syn på en bok om skrivande av honom, som fanns till utlån på mitt nära bibliotek. Och vips så ligger den på mitt köksbord. Undrade först varför den heter som den gör. Är det omöjligheten i skrivandet, det som inte låter sig förklaras? Nja.

Titeln kommer från en diktstrof av Gunnar Ekelöf:

”Har du sett öknen blomma?
Säg mig:Har du sett öknen blomma?
Säg mig, så att jag vet
hur en blommande öken ser ut.
– Jag har sett öknen blomma
det var den blindes ansikte
när han med handen kände på något
som munnen mindes.”

Jag kommer att ha med mig många klokheter från denne prisbelönte 77-åring.  ”När man lyckas vara sig själv så mycket som möjligt, personlig, privat och mångsidigt öppen, får texten styrka och djup och den kan delas av mänskor.” Underbart att läsa, för det ger mig kvitto på att jag har något att förmedla med mitt skrivande.

Nästa citat kunde jag ha skrivit alldeles själv; ”Jag vill och har beslutat mig för att skriva, men någon osynlig kraft eller hand hindrar mig från att börja. De här motstånden och hindren upptar i själva verket – enligt min erfarenhet –  minst hälften av skrivprocessens tid och energi.”

Tack, o tack för dessa ord, som kom så precis i rätt ögonblick, när jag börjat tvivla och allvarligt fundera på vad det är för fel på mig. Prokastinera i all ära, men till den graden? Nu känner jag ny förtröstan och ska ge mig i kast med min uppgift. Återkommer helt säkert med fler Claes-klokheter.

 

2 kommentarer om “Har du sett öknen blomma?

 1. Karin Härjegård

  Klokt! Detta att bara fortsätta skriva. Även när det känns helt omöjligt. När texterna känns hopplöst dåliga. Att fortsätta skriva i alla fall.

  Svara
  1. Sylvia Post author

   Ja, det sägs ju att det som avgör ifall du lyckas eller inte är om du är envis nog. Då borde jag lyckas väldigt bra;)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *