Gästbloggare hos Storytel – igen

Av | januari 10, 2020

I dag har jag förmånen att för andra gången få vara med som gästbloggare på Storytels Blogg.

”När jag kom på idén att berätta Mias historia visste jag direkt att det skulle bli en trilogi, eftersom jag själv älskar att läsa flera böcker i samma serie. Jag hoppas att du som lyssnar ska hitta igenkänning samt bli inspirerad och berörd. Kanske kommer även du att våndas, gråta och småskratta om vartannat, precis som jag själv gjorde när jag skrev den här sista delen.

Redaktören till trilogins andra bok undrade vid flera tillfällen över Mias relation till sin mamma. Varje gång svarade jag att det tänkte jag spara till den avslutande boken. Du som lyssnat på de två första, Allt det du måste och Om du bara vågar, har säkert också lagt märke till Mias komplicerade relation till sin mor. Egentligen passar kanske benämningen ”obefintlig relation” bättre. Varför Birgitta envisas med att bli kallad för mor vet Mia faktiskt inte. Hon har inte heller kommit sig för att fråga under sitt fyrtioettåriga liv.

Det enda du behöver är en intim berättelse om nära familjerelationer och modet att våga följa sitt hjärta – och sin hjärna. Redan i första kapitlet står det klart att Mias mor inte har så långt kvar. Mia förstår inte hur hon ska kunna vara ett stöd till en döende förälder som hon inte tycker om, även om hon knappt har erkänt det ens för sig själv.

Före det omskakande beskedet kändes äntligen tillvaron mer uthärdlig för Mia. Efter tuffa tider både på jobbet och i privatlivet såg hon med tillförsikt på framtiden och sin nya kärlek. Tonårsdottern Frida är dock inte lika hänförd över att behöva dela sin mamma med en annan man än sin pappa. Pappans nya fru Carola träffar hon däremot mycket gärna. När Mia sedan får reda på att hennes ex har ett barn på gång blir situationen ännu krångligare.

Det enda du behöver är en bitterljuv feelgood om nystart, acceptans och försoning. Annika Estassy skriver på bokomslaget: ”En berättelse som vardagsnära, med lätt handlag och fin fingertoppskänsla skildrar ett sårigt mor- dotter förhållande.”

Förra gången som fanns jag med som gästbloggare den 29 januari 2018, då med anledning av första delen i serien om Mia, Allt det du måste, som känns så länge sedan! Läs inlägget här.

Här läser du det direkt: ”Du ser ut som en författare”, sa min klient för sådär en sex år sedan. ”Du kanske skulle skriva en bok?” Ett liten enträgen inre röst påminde mig då och då om samtalet innan jag motade bort den. Även om jag älskar böckernas fiktiva världar är det en helt annan sak att uppfinna en egen.

En höstdag längtade jag efter något nytt och anmälde mig spontant till en skrivarkurs. Under en övning i flödesskrivande dök en kvinna upp i mitt huvud. Hon skämtade med väninnan om sin man Torbjörn. När jag kom hem skrev jag första kapitlet om Mia. Nästa kväll skrev jag sista kapitlet.

Då visste jag inte var Mia bodde eller arbetade eller att jag faktiskt åtagit mig uppdraget att skriva en hel bok. Till och med en trilogi. Ett antal kurser, en hel trave med författarhandböcker, proffshandledning och mycket pepp från nya skrivarvänner lotsade mig fram på vägen mot ett färdigt manus.

Skriva, skriva om och skriva om igen. Sådan var tillblivelsen av Allt det du måste. Från den där första kvällen tills jag höll min bok i handen tog det fyra och ett halvt år. Jag hade en början och ett slut, det fattades bara allt däremellan. Att uppfinna ett persongalleri, skulptera fram personlighetsdrag och ge var och en ett förflutet var lika spännande som att bygga en värld i Sims.

Jag placerade Mia i Göteborg med ett liv som många skulle känna igen sig i, med en man som jobbar mycket och en tonårsdotter med allt vad det innebär. Jag ville ge henne ett yrke som är viktigt men inte så glamoröst, förskollärare. Kollegor som fryser ut, försåtlig mobbning och att balansera på gränsen till sin förmåga i alla måsten är utmaningar som Mia ställs inför i första boken. Hon har väninnan Serena som stöd och får energi från matlagningskursen som Serena ger henne i present. Läsaren får följa Mia in under skinnet, våndas och heja på henne när hon allt eftersom tvingas ta ställning och stå upp för sig själv.

Vilken lycka att Allt det du måste nu finns även på Storytel! Önskar dig inspirerande lyssning till Janna Erikssons inlevelsefulla läsande och hoppas du vill följa Mias resa framöver.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *