Chilla mer säger hjärnforskare

Av | april 21, 2016

chillUnderbart att forskningen kommer ikapp det vi egentligen vetat väldigt länge. Egentligen ända sedan skapelseberättelsen i bibeln, där skaparen vilade på den sjunde dagen.

Hjärnforskaren Agneta Sandström säger att vi måste återhämta oss, fylla på energiförråden och läka skador, efter en ansträngning. Det finns gamla undersökningar som visar att stresskurvan under dagen sänks för männen vid hemkomst från jobbet, medan den i stället höjs för kvinnor. Som sagt en gammal undersökning. Om dagens föräldrar fördelar hemarbete och omsorg om barnen lika mycket, kan man misstänka att även männens kurvor nu liknar kvinnornas. Oavsett vilket, är stressrelaterade sjukdomar den vanligaste orsaken till sjukskrivning nuförtiden. Risken för stroke och hjärt/kärlsjukdomar ökar dessutom vid långvarig stress och psykisk ohälsa.

Agneta Sandströms forskning visar vad som händer i kroppen med kortisolet vid utmattning. Hennes recept är att koppla av ordentligt, dvs att verkligen göra ingenting, inte ens slötitta på en teveserie. Hon betonar också vikten av att få ordentlig djupsömn. För dålig sömn är ett viktigt varningstecken på att kroppen inte varvar ner ordentligt. Sömnen är vår största källa till återhämtning. Tur att jag alltid gillat att sova!

Jag har mött många utmattade eller väldigt nära gränsen. Ämnet förtjänar att vändas och vridas på ordentligt. Min huvudperson Mia kommer väldigt nära gränsen där tiden som behövs för återhämtning blir långdragen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *