Det som ingen ser av Susanne Hydén

Av | september 16, 2020

I januari var jag på Susannes release av sin debutroman Det som ingen ser. Vi har följts åt i våra författarkarriärer sedan 2017 då vi båda var med i novellantologin Över en vårfika från Ariton förlag. Vi hade en härlig gemensam release på Susannes kontor ihop med Johanna Hildebrand. Susanne är en av mina största påhejare, och mycket glädjande är det nu min tur.

Boken släpptes som ljudbok denna månaden bland annat på Storytel. Det fick mig återigen att skamset konstatera att jag har påbörjat den, men sedan kom en massa annat emellan hela tiden. Så jag bestämde mig för att läsa den som ett av de fria val av litteratur till min kurs i Kreativt skrivande. Första modulen handlar om självbiografiskt skrivande så Susannes bok passar perfekt eftersom den är en självbiografi, även om namnen på karaktärerna är fiktiva.

Boken beskriver ett äktenskaps uppgång med familjelivet och de två döttrarna, den långsamma och försåtliga nedbrytningen av hennes kärlek och tillit fram till den fullständiga kollapsen av både äktenskap och tillvaro. Det är författarens eget liv som skildras in i minsta solkiga detalj, berättad med en trovärdighet som gör att jag ibland vrider mig av obehag.

Syftet med berättelsen är att vara ett varnande exempel till de kvinnor som befinner sig i samma situation som Susanne/Anne gjorde, de som liksom hon hittar på förklaringar och ursäkter och anpassar sig, ibland till döds. Syftet är även att visa på stegen i förtrycket, hur det psykologiska våldet trappas upp i samma takt som kvinnans självkänsla krymper, och att stärka kvinnor i samma situation för att kunna reagera och agera på ett mycket tidigare stadium än författaren själv gjorde.

Och detta gör Susanne så skickligt att jag ibland glömmer att andas under läsningen. Denna bok borde finnas med som faktalitteratur i de sammanhang där temat är aktuellt, både för personal och utsatta kvinnor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *