Veckans författare, intervju och tävling hos Erikas bokhylla

Av | juni 12, 2020

Erika på Erikasbokhylla Instagram har skrivit underbara recensioner av mina böcker (som du hittar under respektive flik i Bokserien om Mia, om du scrollar ner till ljudboksrecensioner).

Dessutom har hon bjudit in mig som Veckans författare och under flera dagar presenterat mig genom sina intervjufrågor.

Slutligen tävlade hon ut trilogin och i dag kom den hem till en mycket lycklig vinnare, mrsnikain, som skriver så här: ”Min fina vinst från @erikasbokhylla kom igår egentligen, men hämtade ut idag och detta var nog ett av de finaste vinsterna jag fått ?
Jag tackar så jättemycket till @erikasbokhylla och @sylvialidennordlund för vinsten. Sylvia har även signerat ALLA tre böckerna ??
Tack så super mycket för denna fina ❤”

Jag tyckte mycket om Erikas frågor som inspirerade mig till att tänka efter ordentligt:

  1. Hur kom det sig att du blev författare?

Det var något av en tillfällighet, men samtidigt har jag sedan många år funderat på hur det skulle vara att skriva en bok. Länge tänkte jag att det skulle vara en fackbok med relationer i fokus eftersom det är mitt jobb och stora intresse. För snart tio år sedan började min man att bo i värmen av hälsoskäl, under de kallare årstiderna. Livet blev tomt utan honom, med tid över till en hobby. Jag kände efter vad jag längtade efter att göra och som jag alltid tyckt om att göra. Så jag anmälde mig till en skrivkurs, sedan en till och så ytterligare en och så var jag igång med författandet …

  1. Vad finns det för fördelar/nackdelar att arbeta som författare?

För mig finns många fördelar eftersom författarskapet ger så mycket på så många plan: Tillfredsställelsen när skrivandet och orden flyter. Alla nya vänner som jag har fått, en del har jag kontakt med väldigt ofta, nästan dagligen. Roliga bokevent som jag får vara med om. Och inte minst alla läsare och bloggare som hör av sig eller recenserar och som jag får så mycket positiv respons ifrån.

Nackdelen är att det tar oerhört mycket tid och energi att få till en bok, för att inte tala om en trilogi … Mer än vad jag någonsin kunde föreställa mig. Det finns så många moment utöver själva skrivandet som jag inte hade en aning om när jag skrev de första kapitlen 2012.

3. Hur växte idén till serien om Mia fram?

Idén till Mia kom under en kort skrivövning på den första kursen. Hon skulle kunna bli huvudpersonen i en bok, tänkte jag, och satte mig ner samma kväll och skrev ett kapitel utan att egentligen veta vad det skulle bli. Sedan funderade jag under en lång tid på hur Mias liv skulle gestalta sig, vilka utmaningar hon skulle få möta och hur dessa skulle få henne att förändras. Väldigt snart visste jag att det skulle bli en trilogi. Dels för att jag älskar att läsa serier och för att det fanns flera teman jag ville ha med, såsom vuxenmobbning, att våga välja en ny väg liksom att försonas med och acceptera sin uppväxt. Självklart ville jag även skriva om kärlek och vänskap.

Under min tredje kurs 2013, ledd av Ann Ljungberg, tog författarskapet fart på allvar, inte minst tack vare vännerna som jag mötte. Där skrev jag flera kapitel som sedan blev basen i första boken, ”Allt det du måste”, tillsammans med mina första kapitel från 2012.

4. Var får du din inspiration ifrån till dina böcker?

Inspirationen hämtar jag från alla de livsberättelser som jag har haft förmånen att få lyssna till under snart tjugofem år, blandade i en kompott som gör ursprunget omöjligt att känna igen. Glimtar av egna upplevelser och känslor finns förstås med, även om inget i böckerna är direkt självupplevt. Dessutom har jag säkert undermedvetet lagrat en massa från otaliga travar av böcker som jag läst, ett riktigt stort intresse sedan barndomen …

5. Hur tänkte du när du valde karaktärerna till serien om Mia?

Jag uppfann karaktärer som passade för historien jag ville berätta. Mias föräldrar behövde vara på ett visst sätt för att hennes bakgrund skulle stämma. Hon behövde en partner, Torbjörn, som hon träffat som ung och som också är pappa till hennes tonårsdotter. Hennes arbetsplats på förskolan valde jag för att Mia skulle vara en vanlig person, men även för att jag känner till den, och den behövdes som omgivning för mobbning från arbetskamraten Solbritt. Mia behövde en vän som var hennes motpol, då dök Rödhåriga Serena upp, lika ostyrig som Pippi. En av kursdeltagarna tyckte Mia hade det för trist, så då fick hon gå på matlagningskurs där hon träffar Ola … Och sedan finns en hel del andra personer som har sin specifika uppgift i berättelsen. Alla som är med i berättelsen behöver finnas där av en anledning. Det är lika roligt att hitta på bakgrund till karaktärerna som det är att hitta passande namn. Samma känsla som att spela Sims ungefär, att bygga en hel fiktiv värld som ändå är tillräckligt lik verkligheten för att vara trovärdig.

6. Har du något råd att ge till alla med författardrömmar?

Läs mycket, skriv ännu mer och oftare! Börja exempelvis, enligt Julia Camerons recept, varje dag med att skriva morgonsidor i runt en halvtimme, fyra A-4 sidor minst, om allt som snurrar i tankarna. Flödesskrivande gav mig både vana att skriva och flyt, och jag fick möta min egen berättarröst. Ta hjälp av experter: Läs skrivarhandböcker, gå på kurs eller var med i någon skrivgrupp på Facebook för att samla kunskap om hantverket. Biblioteken har en mängd bra böcker att välja på, och sedan kan man köpa de som man gillar bäst. Och till sist det som är avgörande, tror jag. Sätt upp mål för skrivandet, delmål som går att överblicka och kämpa envist på även om det går trögt. Kreativitet och fantasi är viktigt men envisheten är det som i slutändan betyder en bok eller en oavslutad dröm.”

Vad vore vi författare utan dessa ambitiösa bokbloggare som lägger ner tusentals timmar på att läsa, skriva recensioner, tävla ut böcker och allt annat kreativt som de hittar på … Som att placera mig ihop med ett gäng väldigt kända författare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *