Struktur – ställer tålamodet på prov

Av | juli 10, 2016

strukturerandeEfter mycket vånda och mycket velande, tror jag att den omarbetade strukturen börjar arta sig.

Länge, längre än jag har lust att tänka på, trodde jag att min roman var klar,  i behov av smärre förändringar att jämställa med sista putsningen av en lagad tand, och kände mig ändå inte nöjd.

Valde slutligen att strukturera om, att byta bokens huvudkonflikt och dessutom byta tempus och perspektiv. När jag nu har satt små färgade lappar i olika omgångar, enligt bevekelsegrunder såsom ”behållas”, ”kanske behållas”, ”sparas till del två och tre” och sedan lappar utifrån scenens ingående personer och tema, skymtar strukturen fram.

Inser att jag rensat bort nästan hälften och kanske behöver producera nya avsnitt. Eller inte. En av mina kloka författarvänner Bente Clod, som  skrivit handböcker i skrivande och undervisat i ämnet, tyckte efter genomläsning att; ”For mig att se er dette en bog, der ville vinne meget ved att bli omtrent halvt så stor.” Jamen så bra att jag tagit bort nästan hälften då. När jag fick omdömet som innehöll en hel del positivt såsom ”Bogen är fin och velskrevet” och annat mindre kul ”I en bog behøver man ikke forklare så meget som i det virkelige liv.”, var jag inte mogen att använda dammsugare i stället för osthyvel. Känner igen precis samma kritik som jag fick av Johanna Mo i tidningen Skriva. Får trösta mig med att jag inser nödvändigheten av att stryka, äntligen, och därmed måste ha utvecklats i mitt skrivande…

Nästa steg är alltså att dra ett djupt andetag och lita på att jag kan hålla min text och mig själv flytande på ordens oändliga hav.

2 kommentarer om “Struktur – ställer tålamodet på prov

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *