Hur sårbara är vi inte

Av | april 30, 2016

IMG_0500Ibland känns det obehagligt med den sårbarhet jag utsätter mig för genom att vara aktiv på sociala medier, såsom mitt favoritställe Facebook.

Igår fick jag ett  meddelande från en av mina vänner på messenger, med en länk att öppna. Hon (som jag trodde) hade skickat ett gruppmeddelande med en länk. Jag blev, som jag brukar när tekniken bråkar med mig, irriterad när jag inte lyckades öppna den på min dator. Testade på mobilen, och fick fram ett foto av en massa okända, och förstod ingenting. Och tänkte inte vidare på det, utan konstaterade för mig själv att jag väl hamnat i gruppen av misstag.

Idag hade det varit aktivitet i gruppen, och jag insåg att min väns konto var kapat. Och att jag borde byta lösenord. Ville inte riktigt tro på detta, men fick svar av en av de andra i gruppen att om jag öppnat länken var mitt messinger också kapat. Nu har jag bytt lösenord, irriterande för jag gillade mitt gamla, och det verkar inte som om mitt konto påverkats. Men helt säker känner jag mig inte, och det är en obehaglig känsla.

Om jag skulle berätta detta för en del motståndare till att delta i liknande medier, skulle de få vatten på sin kvarn, att det är riskfyllt att finnas med. Men samtidigt tycker jag att fördelarna är väldigt många, med givande kontakter i olika grupper och kontakt med vänner från olika platser i världen.

Jag hoppas verkligen att ingen av mina vänner drabbas, och är tacksam för att min datakunnige man sett till att vi har ett gott virusskydd i datorerna, så att jag inte kunde öppna den smittade länken i min dator. Man lär så länge man lever, och ändå visste jag att man inte ska öppna osäkra länkar. Det är det försåtligaste av allt, att länken kommer från en god vän. Som en trojansk förrädisk häst, som lurar många. Nästa gång ska jag vara förberedd. Nu vill jag behålla mitt nya, ännu mer finurliga lösenord.

2 kommentarer om “Hur sårbara är vi inte

  1. Eva Swedenmark

    Sylvia, jag gör likadant, nyfiken och tillitsfull är kanske ingen bra kombo i vår nya teknikvärld? Ibland har jag sagt ja till någpn ny vän på Fb för att vi har många gemensamma bekanta, sen visar det sig vara ett bluffkonto med helt andra avsikter än vänskap. Lite försiktig lär man sig vara. Helst ändå utan att tappa tilliten.
    Glad 1 maj!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *