Förminskande eller upplyftande Jante-hattar

Av | november 18, 2016

gunnarssonMin turvecka, fick biljetter till Tomas Gunnarssons föreläsning om att överlista Jante, och hans bok medföljde.

Vann dessutom en lustig utmärkelse, när  publiken fick  berätta vad vi ansåg oss bra på. Jag kom på en massa saker, liksom min dotter. Extra roligt att göra något utöver det vanliga med henne. Hur som helst så satt vi vid en kant av salen och Tomas såg  att vi pratade på för fullt. Sedan ville han veta om jag vågade ställa mig upp inför flera hundra personer i publiken och berätta vad jag är bra på. Inget problem, inledde med att jag är bra på att skriva. Och sedan att jag är bra på att visa omtänksamhet. Och så fick jag en medalj och stora applåder:)

Tomas pratade om tre förminskande Jante-hattar och tre upplyftande Duga-hattar. De tre vi ska göra vårt bästa för att undvika handlar om: ”inte kan väl jag”, ”kan inte jag ska inte du” och ”så gör man inte”.

De tre som vi bör eftersträva är delvis motsatta: ”visst kan väl jag”, ”kan du kan jag” och ”till din tjänst”. Inget nytt egentligen, men ett bra sätt att presentera dessa tankar på som gör dem lättare att komma ihåg.

Till slut ett citat som jag fastnade extra för: ”När du förändrar hur du ser på saker, förändras de saker du ser på.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *